Стотици посрещнаха юлското утро на плажа

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
09:58 / 01.07.2015
988
Стотици възрастни и младежи се събраха на варненския бряг за да посрещнат първия юлски слънчев лъч - Джулая Морнинг. Джулая морнинг е традиционен хипи празник, възникнал в средата на 80-те години. Твърди се, че е възникнал като протест срещу комунистическата власт, изразен в символиката на едноименната песен на Юрая Хийп "Джулай морнинг".

Посрещането на изгрева на 1 юли започва като на шега, когато през 1986 година група приятели, почитатели на рок музиката, се събират на плажа във Варна. По това време властите преследват събиранията на неформални групи и за да не бъдат безпокоени, младежите пренасят купона си на вълнолома, където посрещат изгрева на слънцето .

Джулаят е уникален за България поради естеството на неговото възникване и не се наблюдава в други европейски страни.

Едва през 90-те години традиционните хипи събирания започват да се провеждат не само във Варна, а и на други места по крайбрежието, като постепенно в тях се включват и почитатели на пънка и хеви метъла. На много места по този повод започват да се организират рок концерти. В момента най-популярното място за посрещане на юлското утро е Камен бряг, а в последните години там пее и оригиналният изпълнител на едноименната песен Джон Лоутън. Така след 27 години от касетофони на батерии песента прозвуча в оригиналното изпълнение на живо. Самите музиканти от Юрая Хийп признават, че са поразени от култовия статут на песента си в България, защото тя като цяло не е сред най-големите им хитове.


Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Варна:
Кирил Петков след катастрофата: Возих се на задната седалка в кол...
ОДМВР-Варна: Неправилна маневра и отнето предимство са причините ...
Пиарът на "Промяната" качи страшна снимка от мелето край Аксаково...
Пренасочват движението в посока Варна заради катастрофата с кола ...
Варненската полиция пътува към мястото на катастрофата с Кирил Пе...
Първи снимки от катастрофата с Кирил Петков край Варна - на място...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).