Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Стотици варненци посетиха Аквариума в Деня на Черно море
Автор: Екип Varna24.bg 16:37 / 02.11.2015Коментари (0)769
©
Институтът по рибни ресурси - Варна отбеляза Световния ден на Черно море - 31 октомври, с празник за всички граждани и гости на града. Събитието бе част от Проект DELPHI - "Модернизация на Аквариум Варна по Програма за трансгранично сътрудничество Румъния-България 2007-2013г.", чиято основна цел е модернизация на Аквариумните комплекси в Констанца и Варна, както и разработване на общ туристически продукт.

В шестте часа на празника стотици посетители разгледаха аквариумите и експозициите в института. Деца и тийнейджъри участваха в празничната програма - рисуваха в специално обособения арт кът, превръщаха материали за рециклиране в произведения на изкуството, състезаваха се в организираните спортни игри, танцуваха стрийт денс, стреляха с лък, ходиха на кокили. Успяха да усетят и част от работата на научния екип на аквариума наблюдавайки миниатюрни морски обитатели под специален микроскоп. Беше организирана и игра с въпроси, свързана с "обитателите" на Аквариума и Черно море, която обогати познанията на гостите на морска тематика. Най-активните участници получиха и награди от организаторите.
Аквариумът е една от забележителностите на нашия град, но е държавна собственост в състава на Министерство на земеделието. Основните усилия за намирането на средства за ремонт и обновяване на базата са заслуга на директора на института - проф. Д-р Даниела Клисарова. 

Една от задачите си - Аквариумът да стане модерен и привлекателен туристически обект, тя осъществява чрез финансиране с пари по европейски програми, каквато е и проект ДЕЛФИ. 

В съботния ден Професор Клисарова лично показа пред гостите какво е направено до този момент - закупено е ново микроскопско оборудване за научни изследвания, изградена е аудио и видео системи за информация на посетителите в трите експозиционни зали, част от залите без аквариуми са оборудвани с нови изложбени шкафове. Предстои довършването на новата филтърна система за водата в аквариумите. 

На 25 ноемви в рамките на проект ДЕЛФИ ще бъде проведено още едно събитие - научните работници от института ще демонстрират част от своята работа - микроскопски изследвания пред учители и ученици в рамките на обучението им по биология.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Стрелба по Роберт Фицо
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: