Стотици варненци посетиха Аквариума в Деня на Черно море

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:37 / 02.11.2015
774
Институтът по рибни ресурси - Варна отбеляза Световния ден на Черно море - 31 октомври, с празник за всички граждани и гости на града. Събитието бе част от Проект DELPHI - "Модернизация на Аквариум Варна по Програма за трансгранично сътрудничество Румъния-България 2007-2013г.", чиято основна цел е модернизация на Аквариумните комплекси в Констанца и Варна, както и разработване на общ туристически продукт.

В шестте часа на празника стотици посетители разгледаха аквариумите и експозициите в института. Деца и тийнейджъри участваха в празничната програма - рисуваха в специално обособения арт кът, превръщаха материали за рециклиране в произведения на изкуството, състезаваха се в организираните спортни игри, танцуваха стрийт денс, стреляха с лък, ходиха на кокили. Успяха да усетят и част от работата на научния екип на аквариума наблюдавайки миниатюрни морски обитатели под специален микроскоп. Беше организирана и игра с въпроси, свързана с "обитателите" на Аквариума и Черно море, която обогати познанията на гостите на морска тематика. Най-активните участници получиха и награди от организаторите.
Аквариумът е една от забележителностите на нашия град, но е държавна собственост в състава на Министерство на земеделието. Основните усилия за намирането на средства за ремонт и обновяване на базата са заслуга на директора на института - проф. Д-р Даниела Клисарова. 

Една от задачите си - Аквариумът да стане модерен и привлекателен туристически обект, тя осъществява чрез финансиране с пари по европейски програми, каквато е и проект ДЕЛФИ. 

В съботния ден Професор Клисарова лично показа пред гостите какво е направено до този момент - закупено е ново микроскопско оборудване за научни изследвания, изградена е аудио и видео системи за информация на посетителите в трите експозиционни зали, част от залите без аквариуми са оборудвани с нови изложбени шкафове. Предстои довършването на новата филтърна система за водата в аквариумите. 

На 25 ноемви в рамките на проект ДЕЛФИ ще бъде проведено още едно събитие - научните работници от института ще демонстрират част от своята работа - микроскопски изследвания пред учители и ученици в рамките на обучението им по биология.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Красен Кралев от Варна: Победихме опонентите си с 2:1 и имаме еди...
Ужасна болест плъзна във Варненска област, регистриран е първи сл...
Окончателно: ГЕРБ-СДС печели област Варна, ПП "Величие" изпревари...
Спецполицаи от Варна с голям удар, задържаха дрога за 400 хиляди ...
Временни резултати във Варна: Първи са ГЕРБ-СДС с 29,82% - втори ...
Това е най-късият булевард във Варна, но носи невероятен историче...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).