Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Стотици варненци се включиха в ритуала за Гергьовден и Ден на храбростта
Автор: Екип Varna24.bg 11:54 / 06.05.2017Коментари (0)2952
Стотици варненци се събраха днес на площад "Св. Св. Кирил и Методий" във Варна, където в 10.00 часа бяха строени представителни блокове с бойните знамена на военни формирования от Варненския гарнизон и Представителния духов оркестър. Те участваха във военен ритуал "Водосвет и благославяне на бойните знамена".

След празничната литургия в храма "Свето Успение Богородично", негово високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан благослови бойните знамена и представителните части.

Малко преди това обаче митрополит Йоан се обърна към всички военни по повод празника: 

"Българската армия е онзи важен момент, който украсява държавността ни, с това че това са немалко хора, които Бог е позовал по име да бъдат войни, да имат високото призвание на войнството в различните области на военната наука и изкуство.

Във нашият престолен град обаче, е Българският военноморски флот. Онези хора, които също се числят към войнството ни, но които много пъти от своя живот прекарват безброй часовен в неестествената обстановка на бурното и нелеко пребиваване в морето. 

Морето е онова, което е стихия и бедства, онова, което привлича човека, но и онова, което много пъти тегли към себе си. А Черното море е черно, защото много ярко скрива своите тайни на дъното.

Да си войн е дълг и чест, но да си християнин и войн е още по-голям дълг и чест. Дълг, защото един път е свързано чрез светото кръщение и отричането от Сатанатата да си свързан с Христос, втори път е в онова призвание, което вие изживявате всеки ден да спазвате законите, да бдите за реда и границите и изпълнението на разпоредбите на света, които касаят всяка една държава и всяко едно общество.

Днес е денят, в който ние трябва да ви поздравим, трябва да се помолим за вас, а ние го правим всеки ден. На всяка една литургия се поменават българските войни и всички православни вождове и войни, паднали за вярата и освобождението на нашето отечество. 

Трябва да има един ден, в който да се благодари на българското войнство. Не случайно този ден е в чест на един свети великомъченик, който пострада в едно особено жестоко време. Защото императорите римските бяха жестоки.

Бог прослави своя си войн и великомъченик, защото той запази вярата и даде пример как се отстояват принципи не само верови, но и истинни.

Пожелавам ви всесърдечно всички вие представители на ВМС и всички войни, да бъдете читави, т.е. невредими. Да имате силата и благодатта на светия дух, да имате радостта във вашите семейства, във вашите домашни църкви, да не изпитвате скръбни обстоятелства. 

Бог да ви предпазва от безвременна и внезапна смърт, защото внезапната смърт не е християнска. Преди битка не случайно знамето е онзи ключ, който отключва вечността и дава сили на война да бъде здраво стъпил на земята и да знае че неговите земни дни като на всеки човек са преброени. Честит празник!", каза митрополит Йоан. 

Около 11 часа, водени от Представителния духов оркестър на ВМС варненци се включиха в шествието до "Паметник на Приморци, загинали в Сръбско-българската война 1885 година".

Там се проведе заупокойна молитва и военен ритуал по поднасяне на венци и цветя с участието на почетен караул от ВВМУ "Н.Й.Вапцаров".

Във връзка с честванията бе въведена и промяна в организацията на движението в централната част на град Варна.

Припомняме, че по повод празника на Българската армия и Денят на храбростта - 6-ти май Военноморският музей във Варна ще работи с отворени врати за посетителите в събота, от 10.00 до 18.00 часа.

Освен постоянните вътрешна и външна експозиции на музея, може да бъде видяна и изложбата "Българската морска авиация в полет между две стихии", която беше тържествено открита преди дни и е посветена на 100-годишнината от създаването на военноморската ни авиация. Входът е свободен.

 









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Решения на Общински съвет Варна
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: