Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Стоян Пасев: До другото лято "Гьола“ става законен и платен
Автор: Пламена Николова 08:54 / 13.08.2018Коментари (9)12286
©
Незаконният басейн на топлата вода до Офицерския плаж, популярен сред варненци като "Гьола“, до идното лято трябва да стане законен, но и платен, коментира за Varna24.bg областният управител на Варна Стоян Пасев.

"Това е един от каптажите на територията на Община Варна и Област Варна. Предният месец се промени Законът за водите, с което се дават правомощия на Община Варна да борави вече с наличните си термални източници. Липсата на яснота в закона беше пречка досега. Термалната вода, която имаме беше на територията на две общини и две области - Варна и Добрич и нямаше как по закон един водоизточник да се ползва от две общини. Промените дават правомощия на Община Варна да си стопанисва водоизточниците, да определя правилата за ползването им. В момента тече процедура по установяването на законно свързаните общини за тези минерални източници, след това преминават под управление на общината и с решение на Общински съвет би трябвало да се вземе решение относно таксата, която ще заплащат евентуалните ползватели. Надявам се от догодина да започнат ритмично да работят всички минерални източници, тъй като това е невероятно богатство и не бива да позволяваме да се самоизлива в морето.

Ясно е че "Гьола“ е незаконен към момента, затова обясних каква ще е процедурата по неговото узаконяване. След кат остане прехвърлянето от държавата към общината на минералните източници, тогава тя ще определя таксите и правилата. Сега има самоизлив на минералната вода и знаем всички как се ползва, там се събират всякакви хора, перат се килими, къпят се клошари и се бръснат. Недопустимо е в 21 век в центъра на града да има такова нещо. Една от версиите е да се направи обществена къпалня с такси, което е нормално. Общината ще го стопанисва и има опция за отдаването на концесия и да се ползват от един източник няколко ползватели. Това е задачата на общината да определи дебита от един каптаж и да се заявят евентуалните желаещи за концесия или наем. Всичко това е работило и то в рамките на близките 6 месеца. Така че надявам се от другото лято там да няма свободно къпещи се, а и да има общината трябва да се грижи за тях.", каза областният управител. 

Варненци, обединени в инициативен комитет, не веднъж се вдигнаха на бунт в защита на безплатната къпалня. Те настояваха да се узакони, да има осветление, полицейска охрана, медицинско обслужване и спасител. За това се настояваше в отворено писмо до кмета, областния управител и правителството.

Санитарен контрол на къпалнята няма, тъй като тя е незаконна и никъде не фигурира като басейн, коментира за Varna24.bg д-р Дочка Михайловa, директор на Регионалната здравна инспекция. Така хигиената и качеството на водата там не подлежат на проверка от здравните власти. За това, че обектът е незаконен алармираха не веднъж и от Басейнова дирекция, откъдето са изпратили предписания и становища до Община Варна. 

Към момента басейнът, който се ползва целогодишно, е построен с дарения, а пречистването и почистването се прави от доброволци с подръчни средства.

Ползвателите на безплатния басейн обаче не са съгласни да плащат за къпане в лечебните минерални води. От Инициативния комитет призоваха властите да подкрепят инициатива за узаконяване, въвеждане на ред и надлежна експлоатация и реконструкция на съществуващата обществена къпалня.

Вижте повече във видеото!









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 14.08.2018 г.
0
 
 
Развъдник за болести са всички заведения по плажната ивица, които между впрочем са частни.
Aнонимен
на 14.08.2018 г.
0
 
 
Време беше нещата там да се регламентират. Нека да придобие приличен вид,да се даде на концесионер и да стане платено, сега в момента е една гнусотия с всякакви индивиди , нищо чудно и развъдник на болести.
Aнонимен
на 13.08.2018 г.
0
 
 
Така ами от къде на къде някакви хора свободно ще се къпят там? Сега едни "наши" хора (да се обзаложим ли кои?) ще лапнат местенцето, ще го бетонират и ще прибират оборота, а общината ще им го подари. Тоест природните богатства няма да са в полза на обикновените хора (пък били и някаква част от тях клошари), а ще намажат мутрите. Така ще е по-добре, нали?
Aнонимен
на 13.08.2018 г.
0
 
 
Ръсовски и Пасев си мислят, че ще намажат!
Aнонимен
на 13.08.2018 г.
0
 
 
само пари ще събират. нищо добро не чакайте.
Aнонимен
на 13.08.2018 г.
0
 
 
това отдавна трябваше да се случи
Aнонимен
на 13.08.2018 г.
0
 
 
Ами ако се направи като хората, нека е платен. Поне ще се разкарат ония непрани алкохолизирани гнусняри, които си киснат телесата по цял ден.
Aнонимен
на 13.08.2018 г.
0
 
 
Мисля, че много по- добре ще е Гьола да се стопанисва от някой, вместо сега там да се събират всякакви хора да се къпят и перат. Това нещо отдавна трябваше да се уреди.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: