Стоян Пасев: Наесен става ясно дали Варна е предпочетена от мощен инвеститор

Автор: Пламена Николова
Коментари (5)
12:52 / 05.06.2019
14681
Наесен ще стане ясно дали Варна печели съревнованието с три държави в предпочитанията на френски инвеститор, който проучва възможностите за изграждането на високотехнологичен завод за сглобяване на части за електромотори и електрозадвижващи механизми, сподели за Varna24.bg областният управител Стоян Пасев.

Припомняме, че в надпреварата са Хърватия, Унгария и Румъния. При среща в Областна администрация в края на миналата година Лионел Роланд и Жан-Клод Ривиер от Somfy са изразили интереса си към инвестицията в областта, която ще създаде над 1200 работни места.

"Французите дойдоха на ниво собственици на завода, което ме обнадежди, че  са избрали Варна като локация, но въпреки всичко казаха, че се борим с още три държави – Хърватия, Унгария и Румъния. Смятам, че Варна е с приоритет заради университетите, 45 000 студенти не са за подценяване. По време на строителството на завода могат да си подберат кадри и специалисти. 

Бизнесът на тази компания е изключително печеливш. Направили сме всичко възможно с кмета на Община Варна да ги привлечем тук като инвеститори. Знаете, че такъв тип инвеститори нямаме нито един в последните десет години, което е лошо. Сравнявам с Пловдив, тъй като градът расте с темповете на Варна, там има 140 нови фабрики за последните десет години. "Мерцедес“ са избрали Пловдив, където ще открият производство на фарове, ще градят фабрика за 40 млн. евро. Такова нещо се опитваме и на територията на Варна да се случи", коментира преди време за медията ни Стоян Пасев

В друго интервю за Varna24.bg той съобщи, че турски и руски инвеститори са проявили интерес към индустриалната зона, която ще бъде изградена върху терен от 5000 декара край Аксаково. 

"Вече е намерен подходящ терен за индустриалната зона край Аксаково и имаме запитване от двама инвеститори. На този етап е важно държавата да си свърши работата, да бъде сменено предназначението на земята, тъй като попада в горски фонд. Трябва да се изведат до там всички комуникации - асфалт, газ, канал, ел. и ВиК. Това е задължението на държавата. Нямаме такава зона край Варна и трябва да се изгради, тъй като какъвто и инвеститор да дойде нямаме какво адекватно да предложим. Инвеститорите, които проявяват интерес към зоната имат намерение да изградят около 20 фабрики, лека промишленост предимно. Това предполага, че ще бъдат разкрити около 10 000 работни места. Тече в момента процедура по изработване на ПУП за зоната, която се намира на разклона за с. Слънчево. Локацията е отлична, близо до пристанището и до града", каза областният управител.

Виж коментарите (5)

Още по темата (10):
11.03.2022 Министър Нинова: Започваме работа по  изграждането на индустриална зона
Варна
05.03.2021 Експерт с важна информация за индустриалната зона, обновяването на Аспарухов парк и новата сграда на МГ във Варна
25.02.2021 Изграждането на новата индустриална зона ще е приоритет на Община Варна през 2021 г.
03.07.2020 Кметът на Варна: Новата икономическа зона ще привлече по-високотехнологични производства
13.03.2019 Големи инвеститори с интерес да строят 20 фабрики и да разкрият 10 000 работни места край Варна
27.02.2019 Стоян Пасев: Търсим терен от поне 4 000 декара, за да ситуираме индустриалната зона на Варна
Още новини от Новини от Варна:
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид
Варненци остават на тъмно, вижте кога
Мръсните води от автомивка във Варна се отичат в морето?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).