Стоян Пасев: Няма опасност за хората, консумирали от месото с антракс

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:43 / 23.07.2015
1223
"Няма опасност за хората, консумирали от заразеното с антракс месо. Нека хората бъдат спокойни". Това заяви пред Дарик областният управител на Варна Стоян Пасев, след като вчера в тренажорна в кв. "Аспарухово" бяха открити следи от заболяването.

"Няма опасност за хората и ще ви кажа защо. Изследванията на тези 26 души, за които имаше данни, че са консумирали директно от заразеното месо в с. Млада гвардия, показаха, че те не са заразени и нямат наличие на антраксни бактерии. Освен това всички заведения, работили с месо от тренажорната в "Аспарухово" вече са затворени и дезинфекцирани", каза Пасев, цитиран от Дарик.

Общият им брой е 23, като 2 от тях са в Бяла, 2 са в Кранево, а останалите във Варна и курортите около града. Търговските обекти, които са продавали месо от тренажорната в "Аспарухово", са заведения и ресторанти за бързо хранене. Всички те са затворени, като в момента се очаква становището на РЗИ дали данните от пробите, които ще се вземат от обектите днес, може да се обработят във Варна. Ако това се случи, то най-вероятно до 2-3 дни заведенията ще отворят отново врати.

"Според мен трябва да изчакаме още 2 дни, след което можем да обявим окончателно, че няма никаква опасност. Два-три дни е самата симптоматика на болестта. Тя протича много бързо и до 2 дни след консумация на самото месо, ако организмът е податлив, дава симптоматика. Сега изчакваме становището на РЗИ дали микробиологичните изследвания ще се правят във Варна, като днес ще се вземат проби от вече обработените обекти.

Дали сме разширен списък на заведенията за бързо хранене и обектите, в които се е разпространявало местото. Нека не се шашкат хората. Има обекти, които са пазарили съвсем с началото, тоест там вече е преминала опасността. Освен това те сами си правят дезинфекция с препарати, така че много малка е възможността да попадне антракс", обясни още областният управител на Варна.


Виж коментарите (0)

Още по темата (46):
29.06.2016 Транжорната, в която откриха заразено с антракс месо, иска пак да работи
08.10.2015 Продължават проверките в засегнатите от антракс райони
28.09.2015 Лекуват с антибиотици 8 контактни лица в Оброчище
27.09.2015 Втори заразен с антракс в балчишкото село Оброчище
25.09.2015 Почина жена, заразена с антракс
02.09.2015 Карантината в Млада гвардия и Бозвелийско остава
Още новини от Новини от Варна:
Секира! 80 лева струва телешката пържола от 200 гр. на Морската г...
Това е Ицо Бозавия, който загина при инцидента с Кирил Петков и ж...
Кирил Петков след катастрофата: Возих се на задната седалка в кол...
ОДМВР-Варна: Неправилна маневра и отнето предимство са причините ...
Пиарът на "Промяната" качи страшна снимка от мелето край Аксаково...
Пренасочват движението в посока Варна заради катастрофата с кола ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).