Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Стоян Пасев: Варна може да има втори Аспарухов мост до 2020 година
Автор: Пламена Николова 13:35 / 05.09.2017Коментари (2)13140
©
В случай, че бъде намерено финансиране, Варна може да има втори Аспарухов мост до 2020 година. Това сподели за Varna24.bg областният управител на Варна Стоян Пасев.

Той коментира и предстоящия ремонт на съществуващия мост, който се очаква да започне в началото на 2018 г. и трябва да приключи до старта на новия туристически сезон.

"На Аспарухов мост не беше правен ремонт от неговото изграждане. Забави се малко първия етап, тъй като се оказа, че лагерите на по-малкия мост трябва да се сменят. Това създаде неудобство за всички живеещи на юг, които го ползват като пътна артерия, но няма как без ремонт да се поддържа това съоръжение. Няма алтернатива, видя се, че дори обходният маршрут пак създава трудности и не е удобен, говорим за през Белослав или през Девня. Това отклонява пътуващите с около 60 километра. 

Добрата новина е, че се погледна вече на тезата за втори Аспарухов мост. Защото досега това беше само в мечтите ни. Защото една инвестиция от 700 млн.лв. е непосилна за държавата. Разчитаме обаче на евросредства, има много европари, които могат да се привлекат като финансиране. Ако докажем нуждата от него. 

Към момента няма проекти, но ще се тръгне на проектиране. Обмисля се дори варианта за концесия, да се даде изграждането на съоръжението срещу такса за преминаване през моста.

До момента има идеи за три трасета. Едното е за най-тясната част на канала, където е логично инвестицията да е най-малка. Това е близо до Терем, посока Белослав. Там е най-тясната част на езерото. Това трасе ще обере трафика от тежкотоварни автомобили и всички автомобили, които посещават Южното Черноморие, целия трафик от Румъния в посока Слънчев бряг. 

Това е изключително важно, защото тези коли сега минават през центъра на Варна. Може би на него ще се спрат. В момента се обследва. Другите два варианта предвиждат втори градски мост, в близост до настоящия. За мен е рентабилно да изведем трафика от града, тъй като Варна не е проектирана за толкова голямо население."

При разговори с главният архитект на Варна Виктор Бузев станало ясно, че има вече на идейна фаза няколко проекта, плод на разработка на наши архитекти. На въпрос дали ще търсим чуждестранна помощ за изграждането на новия мост Стоян Пасев каза:

"Ние нямаме опит в строенето на мостове, 100% ще търсим от вън нещо ефективно. Гледахме с кмета Иван Портних в Австралия строенето на 7 км. мост, който е два пъти по-голям от Аспаруховия, беше пуснат в експлоатация за една година. Така че, ако се намери финансиране до 2020 г. съвсем реално е Варна да има втори мост. Самото строителство не губи толкова много време. Не повече от две години."

Според Стоян Пасев ремонтът на съществуващия мост бил по-сложен от изграждането на нов. 

"Доколкото разбрах ще има подмяна на конструктивни елементи в основата на големия мост. Специалистите коментираха, че там е гладко желязо и ще бъдат подсилени основите на моста. Двата малки моста вече бяха направени. Асфалтирането няма да отнеме толкова време, защото няма лагери. Ще стане по-бързо от предните етапи. Очаква се ремонтът да почне след нова година, ако е хубаво времето, за да може за новия сезон да отвори. Общо средствата са 35 млн.лв., 15 млн.лв. вече бяха вложени, остават около 20 млн.лв. Ремонтът ще включи подмяна на парапетите, изграждане на велоалеи и пешеходни алеи. Обсъжда се и вариант за морски транспорт. 

Когато пуснахме пробно корабчето Белла стана ясно, че хората искат и такъв вид транспорт. Той не излезе рентабилен на общината, едно левче е много малка такса за пътуване с корабчето. Частна инициатива би била полезна. В момента има две корабчета по същия маршрут. Отваряме процедура, ще има ново кейово място и ще има къде да зимува този транспорт. Повече от 90% от жителите на Варна не са пътували досега с корабче, затова то ще е добра атракция.", каза още областният управител на Варна. 



Още по темата: общо новини по темата: 142
10.05.2021 »
15.04.2021 »
13.04.2021 »
17.02.2021 »
02.02.2021 »
26.01.2021 »
предишна страница [ 1/24 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
И вчера да почнат до 2020 само проекта и поръчката няма да са готови.
Aнонимен
на 05.09.2017 г.
0
 
 
След като откри, че лайняната вода не се подчинява на физичните закони, областния управител ни построи и втори мост. Интересно заради какво е тази циркаджийска активност на този служител на народа. Министър ли ще го правят или ще го уволняват...
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Януари 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Решения на Общински съвет Варна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: