Стоян Пасев: Всички, които са заустили незаконно в езерото ще излязат наяве

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
17:46 / 22.05.2020
4652
До седмица очаквам доклад от всички институции, които имат касателство към чистотата на Варненското езеро. Това заяви днес областният управител на Варна Стоян Пасев, предаде репортер на Varna24.bg.

"Варненското езеро е изключително държавна собственост. Принципал е МОСВ и в частност Басейнова дирекция. Във връзка със случая на замърсяването на Варнеското езеро аз също съм се самосезирал и във връзка и по молба на г-н Портних. Разширих доста обхвата на страните, които трябва да направят докладни относно мониторинга, който извършва всеки по компетенция в своята област. Освен от РЗИ, Басейнова дирекция и РИОСВ, искам информация от държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура", от пристанищата, от трите общини, Варна, Белослав и Девня.

Освен тези източници, които изброихме досега, като предприятията, има и две реки, които се вливат във Варненското езеро - Девненска и Провадийска, така, че по-голям обхват не е излишен.

Срокът, който съм поставил е една седмица, считано от днес. Всеки в това време трябва в сферата на своята компетенция да даде информация дали има потенциален замърсител на Варненското езеро, вместо да правим комиси и да ходим да обследваме.

Освен това изтече обществената поръчка за удълбочаването на езерото, така че всички, които са заустили незаконно ще излязат наяве. В момента работят само три завода активно, говорим за действащи големи промишлени заводи на територията на Община Девня. Так че, ще се обследва всяка една тръба, била тя и изоставена дори. 

Когато излезе докладът, обществеността ще бъде информирана за резултатите от проверките. Знаете, че сега пробите са съвсем различни от тези през 90-те години, когато бяха активни всички заводи. Самият факт, че показателите на морската вода са добри за България, това е добре за предстоящия сезон. Показателите на Офицерския плаж преди 5 години бяха ужасни, даже затваряхме плажа", коментира Стоян Пасев.

Виж коментарите (0)

Още по темата (57):
18.01.2024 Съдът насрочи разпоредително заседание по делото за замърсяването на Варненското езеро
04.12.2023 Иван Портних: Не съм построил тръбопровода в езерото, ще съдействам на правосъдието
04.12.2023 Повдигнаха обвинение на Портних: До 10 години затвор грозят бившия кмет заради замърсяването на Варненското езеро
22.11.2023 Кметът Благомир Коцев се захваща с тръбата във Варненското езеро
15.04.2022 Иван Портних: Промяната за Варна е спряното развитие на града
15.04.2022 Портних за обвинението: Нито съм избирал изпълнител, нито съм строил, защото тогава не съм се занимавал с политика 
Още новини от Новини от Варна:
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид
Варненци остават на тъмно, вижте кога
Мръсните води от автомивка във Варна се отичат в морето?
Този кораб във Варна е записан със златни букви в българската ист...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).