Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Страните от Югоизточна Европа стартират промени за трансформативно образование за работещите в здравеопазването
Автор: Екип Varna24.bg 16:48 / 19.11.2015Коментари (0)862
©
С нарастващ приоритет за правителствата в Югоизточна Европа, чийто здравен сектор отслабва в последните години поради външна и вътрешна миграция, е подготовката на специалистите в здравеопазването да посрещнат нарастващите здравни и социални нужди на застаряващите общества, като им се даде възможност за кариерно развитие в собствената им страна.

С цел да бъдат дискутирани стратегии за подобряване на техническия капацитет на здравните специалисти по региони чрез трансформативно образование и решения във връзка с географския дисбаланс, на 9-10 ноември 2015 г. във Варна беше проведена среща на високо ниво, организирана от СЗО/Европа, в сътрудничество със Здравната мрежа на страните от Югоизточна Европа и Медицински университет - Варна.

На срещата присъстваха представители на здравни и образователни министерства, национални институции за обществено здравеопазване и университети от Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия и Молдова, и експерти на СЗО, като бяха очертани нуждите от хармонизиране на учебните планове за образование и обучение на здравните специалисти, от една страна, и развитие на професионални компетенции, необходими за нови модели за здравеопазване и променящи се нужди на общественото здраве от друга, от друга страна. Участниците дискутираха решения във връзка със съществуващи бариери за сътрудничество между здравните и образователните сектори, и подчертаха нуждата от създаване на системен процес за планиране на работната сила в здравеопазването, със споделена отговорност между министерствата на здравеопазването, труда и финансите.

Други приоритети, които бяха oчертани в хода на срещата, включваха нуждата да се премине към професионално образование, базирано на доказателствата и да се задържи академичния състав, който го предоставя, да се осигури политическа подкрепа за модалностите на преподаване и обучение, както и за засилване на интерсекторното сътрудничество чрез иницииране на политически диалог за планиране на реформи в учебните планове с всички здравни работници.

Визията за трансформативно образование включва развитието на компетентности и умения - както чрез обучение на основната работна сила в здравеопазването, така и чрез продължаващо професионално развитие - свързани със съответните нужди на национално и контекстуално ниво, както и с глобалните стандарти за образцовост. Подобно обучение цели да максимизира приносите на всички здравни работници.

Превеждането на тази визия на езика на практиката е от съществено значение за осъществяването на "Здраве 2020", европейската политическа рамка за подобряване на здравето на населението и намаляване на здравните неравенства, в които здравните професионалисти играят централна роля. За да може тази визия да се операционализира, страните трябва да засилят субрегионалното си сътрудничество, да продължат техническата подкрепа и сътрудничество и по-голямо партньорство между образователните институции и системите, отговорни за доставката на здравни услуги.

Медицински университет - Варна, който беше домакин на събитието, е водеща субрегионална институция с традиции в изграждането на специалисти от различни специалности, обучение, ориентирано към пациентите за едно ново поколение от здравни практици. Една трета от студентите в университета са чуждестранни и идват от 44 страни, основно от Германия, скандинавските страни, Испания и Великобритания.

Срещата в България последва консултациите на регионалните експерти на СЗО, посветени на трансформативното образование и обучение на здравните професионалисти в подкрепа на "Здраве 2020" и поредица от субрегионални технически срещи, касаещи мобилността и задържането на работната сила в здравеопазването в Молдова през 2013 г. и в Словения през 2014 г., на които беше привлечена подкрепата на членовете на Здравната мрежа на страните от Югоизточна Европа за изграждане на устойчива работна сила, отговаряща на настоящите и бъдещи нужди на своето население, като се основе Център за регионално развитие на човешките ресурси в здравеопазването.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
Бум на коклюш в България
Стрелба по Роберт Фицо
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: