Страшно: Близо 300 случая на домашно насилие всяка година във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:52 / 31.07.2023
923
Близо 300 случаи на домашно насилие годишно регистрират във Варна и областта, каза председателят на  фондацията "SOS семейства в риск" Анна Николова за БНР.

Варна се включва към инициативата за протестни шествия в страната по повод бруталното посегателство срещу 18-годишното момиче в Стара Загора и срещу решението на съда, определящо инцидента като "лека телесна повреда". От 18 часа пред сградата на Съдебната палата ще се съберат граждани, които искат да заявят позицията си. 

Николова коментира, че все повече са инцидентите, при които е проявена изключителна жестокост и припомни, че 20 са убитите при домашно насилие жени през тази година у нас. Прави впечатление, че случаите напоследък се характеризират с изключителна жестокост, а показателен е и последният пример в Стара Загора, посочи тя.

Николова подчерта, че има пропуски в Закона за защита от домашното насилие, които на практика оставят без закрила жертвите, които не са в брак или нямат общо дете с насилника, а са само в интимна връзка. Тя обясни, че такъв е и случаят с 18-годишното момиче, което дори и да е имала ограничителна заповед, е нямало как да бъде защитено от закона.

Николова е обнадеждена, че благодарение на гражданската активност този път има шанс да бъдат реализирани необходимите промени, а с поправките в закона пострадалите да имат по-пълноценна защита. Това ще стене тогава, когато и обществото, а не само институциите, които пряко работят по тези случаи, заяви и настоява за промени, подчерта тя. Според нея в противоречие с всички европейски стандарти е липсата на кризисни центрове.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Задържаха съдийка, буйствала в районно управление във Варна
Лошо му се пише на наркодилър продавал дрога във Варна
Безплатни консултации във Варна за хора със сърдечно-съдови забол...
Войната с боклука във Варна започна: Затягат мерките, налагат по-...
Започват ремонти в четири училища във Варна, вижте кои
Един от най-големите конкуренти на варненското пристанище с инвес...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).