Страшно! Във Варна масово комбинират наркотик с наркотик или наркотик с алкохол

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (3)
08:49 / 27.06.2023
1313
Комбинираната употреба на дрогиращи вещества е най-често срещана във Варна. Това е комбинация от наркотици от различен клас или упойващи вещества с алкохол, научи Varna24.bg от информационния бюлетин на общинската дирекция "Превенции".

През 2022 година са установени 280 случая на остри интоксикации, свързани с употреба на наркотични вещества във Варна. 22 от случаите или 8% от всички, са деца.

Спрямо 2021 година се отчита увеличение на броя на случаите. При пълнолетните това е тенденция, която се наблюдава от 2018 година. При подрастващите, техният брой е в рамките на наблюдаваните случаи през периода 2018-2020 година.

При отношение на моноинтоксикациите се наблюдава увеличение на случаите при пълнолетни лица (спрямо 2021 година) по отношение на опиоидите (като хероин) и канабиса, докато при подрастващите не се наблюдават никакви значими различия.

Следната възраст при пълнолетните е 33 години за мъжете и 31 за жените, като възрастовия диапазон от 18 до 34 г. е практически изравнен с тези на лицата над 35 г. При децата има един случай на непълнолетно лице. Останалите са на възраст между 15 и 17 години.

При пълнолетните  разпределението мъже/жени е в съотношение 7:1, докато при подрастващите, разпределението момчета/момичета е 1:1,4.

Острите интоксикации (отравяния) са животозастрашаващи състояния, които настъпват след предозиране с наркотично или друго психоактивно вещество или поради натрупващия се ефект при комбиниран прием на вещества от различен клас. Източник на информацията е Клиниката по остри отравяния и токсикоалергии във ВМА МБАЛ - Варна и Центъра за спешна медицинска помощ - Варна, в рамките на изследователска програма, изпълнявана от сдружение "Живот без алкохол", с финансовата подкрепа на дирекция "Превенции" в Община Варна.

Виж коментарите (3)
Още новини от Новини от Варна:
Отнеха титлата "Мис България" от варненската хубавица Елизабет Кр...
Благомир Коцев: Части от центъра на Варна могат да се превърнат в...
Във Варна: Военноморските сили почетоха паметта на загиналите за ...
Кметът на Варна: Театралният фестивал "Варненско лято" утвърждава...
Кметът Коцев почете Христо Ботев и загиналите за свободата на Бъл...
Навръх Деня на детето полицията във Варна организира хайка за неп...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).