Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Стратегия за управление на общинската собственост във Варна бе приета днес
Автор: Екип Varna24.bg 16:31 / 08.02.2024Коментари (0)1346
©
Стратегия за управление на общинската собственост за периода 2023-2027 г. прие ресорната комисия към местния парламент във Варна. С документа се определя политиката за развитие на общинската собственост през този управленски мандат. Изведени са основните цели, принципи и приоритети за придобиване, управление и разпореждане с имотите – общинска собственост. Очертани са основните характеристики на отделните видове имоти, които могат да се предоставят под наем или да бъдат предмет на разпореждане.

Разработването на стратегията е продиктувано не само от нормативните изисквания, но и от необходимостта за усъвършенстване на планирането от страна на Общинския съвет и общинската администрация. Стратегията служи като основа за разработване на годишните програми за управление и разпореждане с имотите – общинска собственост. По своята същност тя е отворен управленски документ и може да търпи промени в целите и приоритетите си.

В документа са изведени като стратегически няколко задачи, свързани с управлението и разпореждането с общинска собственост. Една от тях е придобиване на имоти за изграждане на обекти с обществена значимост като нови паркове, детски заведения, улична инфраструктура. Друга цел е да се приеме Концепция за жилищната политика на Община Варна до 2027 г., като първа стъпка в усъвършенстване на процеса на управление на общинския жилищен фонд, което включва отдаване под наем, поддържане и опазване на жилищния фонд, както и контрол по експлоатацията му. Подобряването на качеството на публичните услуги от страна на администрацията при придобиване, стопанисване и разпореждане с общинска собственост също е заложено в документа.

Стратегията предстои да бъде гласувана и от Общинския съвет. След приемането ѝ тя би следвало да остане непроменена по отношение на визията и приоритетите и отворена и гъвкава що се отнася до мерките и проектите.

Комисията по собственост и стопанство към ОбС-Варна прие Програма за управление и разпореждане с имоти - общинска собственост. Документът, който отразява намеренията на администрацията по отношение на общинските имоти през 2024г., е обвързан с годишния бюджет на Община Варна.

Прогнозните приходи от управление и разпореждане с имоти – общинска собственост са в размер на малко над 12,1 млн. лева. От продажбата на поземлени имоти и сгради на търг или публично оповестен конкурс, както и от прекратяване на съсобственост се очаква да влязат в местната хазна 7,8 млн. лева. Малко над 1,8 млн. лева са очакваните приходи от наеми, включително от плажове държавна собственост, а 1,3  млн. лева – от концесии и приватизация на имоти.

За придобиване, управление и разпореждане с общински недвижими имоти и вещи Община Варна е планирала разходи в размер на 7,3 млн. лева. От тях 5,8 млн. лева са за принудително отчуждаване на земя и сгради. За събаряне на стари сгради, както и за ремонти на обекти, общинска собственост, са заделени общо 1 млн. лева.

Програмата е отворен документ и подлежи на актуализация през годината.

 




Още по темата: общо новини по темата: 7
29.02.2024 »
08.02.2024 »
07.02.2024 »
05.02.2024 »
25.08.2023 »
25.08.2023 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: