Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Строг затвор за бизнесмена Тинко от Варненско, присвоил зърно за 2, 355 млн. лева
Автор: Пламена Николова 12:37 / 21.09.2020Коментари (0)3884
©
На 8 години лишаване от свобода при строг режим е осъден управител на фирма, предаден на съд от Окръжната прокуратура във Варна за длъжностно присвояване на зърно в особено големи размери, като случаят е особено тежък, съобщават от пресслужбата на Апелативна прокуратура във Варна. 

55-годишният Тинко Д., който е бил предаден на съд от Окръжната прокуратура във Варна за длъжностно присвояване на зърно на различни зърнопроизводители във Варненско, бе осъден на 8 години лишаване от свобода, които ще търпи при строг режим. Престъплението по член 203, ал. 1, във връзка с член 201, ал. 1 от НК, извършено като продължавано деяние, е в особено големи размери, като случаят е особено тежък. 

Предмет на престъплението са над 5 млн. кг пшеница, близо 1,5 млн. кг слънчоглед и 32 400 кг ечемик, като стойността на присвоеното зърно на седем зърнопроизводители е оценено на 2, 355 млн. лева.

Тинко Д. присвоил зърното като длъжностно лице – управител и представляващ "Тинком инвест“ ЕООД, в периода от 4 юли до 3 октомври 2014 г., като количествата зърно му били поверени да ги пази като собственик на зърнобаза в град Провадия. Сред ощетените са седем земеделски производители, кооперации и юридически лица, като потърпевш от престъплението е и Професионалната гимназия по селско стопанство в Провадия. Така училището било принудено да намали разходите за храна и карти за пътуване на учениците си, а учебният процес бил затруднен.

 В хода на разследването безспорно било установено, че през този период Тинко Д. сключил договори със седемте ощетени производители на зърно да съхранява произведената от тях продукция в зърнобазата на фирмата си в Провадия. По своята правна природа това са договори за влог на движими вещи – зърно. По договор бизнесменът поел задължение да съхранява, да пази с грижата на добър стопанин вложеното за съхранение зърно на вложителите и да им го върне при поискване от тяхна страна. По тези договори вложителите плащали възнаграждение за съхранението на продукцията им.

Вместо да изпълни поетите задължения с тези договори, Тинко Д. противозаконно, без знанието и съгласието на вложителите се разпоредил с произведеното от тях зърно, намиращо се в негова фактическа власт. Той продал вложената за съхранение земеделска продукция на вложителите от името на собствените си фирми - "Тинком инвест“ ЕООД и "Агро тинком“ ЕООД.

Към момента на извършване на присвояванията на зърното на вложителите  Тинко Д. е бил подсъдим по дело за данъчно престъпление в особено големи размери, по което е бил признат за виновен.

С присвоената чужда продукция, която продал, той погасявал задълженията на собствените си фирми към НАП, НОИ,  лизингови компании, разходи за транспорт и вноски по кредити. Всичко това сочи изключително висока степен на обществена опасност на деянието и на дееца, което и обуславя квалификацията на престъплението и като особено тежък случай. 

С присъдата са били уважени от състав на Варненския окръжен съд гражданските искове на ощетените зърнопроизводителите. В тежест на осъдения Тинко Д. е и държавна такса в размер на над 93 000 лева върху уважените граждански искове, както и направените по делото разноски в размер на 6007 лева. 

Състав на Варненския окръжен съд потвърди мярка за неотклонение "Гаранция в пари“ от 20 000 лева на осъдения ефективно бизнесмен.

Присъдата подлежи на обжалване пред Апелативния съд във Варна.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Бюджет 2024
Олиото стигна цената на зехтина
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Дете почина в училищен двор в Казанлък
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: