Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Строим за Русия всичко без ледоразбивачи
Автор: Екип Varna24.bg 09:17 / 17.09.2010Коментари (0)1219
© Varna24.bg
България няма да има претенции единствено към строителството на ледоразбивачи, при опитите да вземе дял в изпълнението на руската програма за обновление на флота. Това заяви вчера председателят на Българската национална асоциация по корабостроене и кораборемонт (БНАКК) Светлин Стоянов. Организацията беше домакин на второто заседание на постоянната руско-българска работна група по въпросите на корабостроенето, кораборемонта, речния и морския транспорт. Стоянов предположи, че първоначално страната ни ще се включи в обновлението на руския риболовен флот. Именно такива проекти е представила на вниманието на БНАКК руската делегация. За Русия риболовният флот бил особено важен, защото не успяват да изпълнят квотите си за риболов в Балтийско море и те се усвоявали от норвежците. Стоянов поясни, че руското държавно риболовно предприятие се нуждаело поне от 200 кораба и то на първия етап. Вече имало готови проекти за 7 плавателни съда и именно за тяхното строителство можела да кандидатства страната ни. Конкретни споразумения и договори двете страни си обещали да подпишат на срещата си идната пролет в Санкт Петербург.

Съвсем скоро в Москва пък щяла да се поднови дискусията по въпроса за доставката на български хранителни продукти до Москва с кораби. При предишните разговори е обсъждано пускането евентуално на 4 плавателни съда от типа река-море. Вече били направени и първите крачки в тази насока. Представител на Министерство на икономиката и търговският ни представител в Москва щели да посетят заедно с "Обединена корабостроителна корпорация" и "Център по технологии по корабостроене и кораборемонт", за да уточнят параметрите на корабите, които руската страна смята, че й трябват. "След това наши и техни специалисти трябва да разработят съвместно проект. Изпълнението вероятно ще е на принципа на ферибота Варна - Кавказ", прогнозира Стоянов. Това означава, че и двете страни ще обявят конкурси за превозвачи, котито да оперират по линията.

Председателят на БНАКК посочи, че в Министерството на икономиката отново е обсъждан въпросът за създаването на гаранционен фонд за корабостроенето. Вероятно в рамките на този месец предложението щяло да се внесе за обсъждане в Министерството на икономиката и от там в Министерския съвет. Европейският съюз е прокарал сериозни схеми, по които много лесно той може да бъде създаден с минимални средства, каза Стоянов. Той даде примери с варианти в Холандия и Германия, където има заделени фондове за корабостроенето. Там условието било да се задели 1% от сумата, която се предвижда за фонда, като резерв в държавния бюджет. В момента размерът, на фонда, за който се водели разговори, е 250 млн. лв.

Източник: в. "Позвънете новини"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Серия от трусове в Турция
Изграждане на Национална детска болница в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: