Строим за Русия всичко без ледоразбивачи

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:17 / 17.09.2010
1226
България няма да има претенции единствено към строителството на ледоразбивачи, при опитите да вземе дял в изпълнението на руската програма за обновление на флота. Това заяви вчера председателят на Българската национална асоциация по корабостроене и кораборемонт (БНАКК) Светлин Стоянов. Организацията беше домакин на второто заседание на постоянната руско-българска работна група по въпросите на корабостроенето, кораборемонта, речния и морския транспорт. Стоянов предположи, че първоначално страната ни ще се включи в обновлението на руския риболовен флот. Именно такива проекти е представила на вниманието на БНАКК руската делегация. За Русия риболовният флот бил особено важен, защото не успяват да изпълнят квотите си за риболов в Балтийско море и те се усвоявали от норвежците. Стоянов поясни, че руското държавно риболовно предприятие се нуждаело поне от 200 кораба и то на първия етап. Вече имало готови проекти за 7 плавателни съда и именно за тяхното строителство можела да кандидатства страната ни. Конкретни споразумения и договори двете страни си обещали да подпишат на срещата си идната пролет в Санкт Петербург.

Съвсем скоро в Москва пък щяла да се поднови дискусията по въпроса за доставката на български хранителни продукти до Москва с кораби. При предишните разговори е обсъждано пускането евентуално на 4 плавателни съда от типа река-море. Вече били направени и първите крачки в тази насока. Представител на Министерство на икономиката и търговският ни представител в Москва щели да посетят заедно с "Обединена корабостроителна корпорация" и "Център по технологии по корабостроене и кораборемонт", за да уточнят параметрите на корабите, които руската страна смята, че й трябват. "След това наши и техни специалисти трябва да разработят съвместно проект. Изпълнението вероятно ще е на принципа на ферибота Варна - Кавказ", прогнозира Стоянов. Това означава, че и двете страни ще обявят конкурси за превозвачи, котито да оперират по линията.

Председателят на БНАКК посочи, че в Министерството на икономиката отново е обсъждан въпросът за създаването на гаранционен фонд за корабостроенето. Вероятно в рамките на този месец предложението щяло да се внесе за обсъждане в Министерството на икономиката и от там в Министерския съвет. Европейският съюз е прокарал сериозни схеми, по които много лесно той може да бъде създаден с минимални средства, каза Стоянов. Той даде примери с варианти в Холандия и Германия, където има заделени фондове за корабостроенето. Там условието било да се задели 1% от сумата, която се предвижда за фонда, като резерв в държавния бюджет. В момента размерът, на фонда, за който се водели разговори, е 250 млн. лв.

Източник: в. "Позвънете новини"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Откриха мъртъв изчезналия журналист от Варна!
Изчезна известен журналист във Варна. Търсят го
Проблем: Положиха асфалт на мястото на смъртоносната катастрофа с...
Много плажове във Варна може да останат неохраняеми, каква е прич...
Апелативният съд гледа мярката на тъщата на Пейо Пеев
Ремонт на тръбата за Варна спира движението в ключов участък на А...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).