Строят магистрала "Хемус" с европари

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (18)
10:58 / 22.01.2011
8339
Европа ще плати пътя до морето. Мечтаната от десетилетия магистрала "Хемус" от София до Варна вече е в папката на Европейската инвестиционна банка. Това съобщи радостно премиерът Бойко Борисов и посочи начертаното на картата на България трасе. Полагаме много усилия, магистралата да влезе в плановете за финансиране с европари, защото строежът й с публично-частно партньорство ще е много скъп, обясни регионалният министър Росен Плевнелиев. По думите му битката била да се убеди Европа, че пътят има европейско значение, защото свързвал три от най-бедните региона на Стария континент. Шансовете той да бъде изграден с финансиране през Дунавската стратегия, вече са реални, след като Евробанката го е включила в приоритетите си, допълни Плевнелиев.

Вчера Борисов се срещна с президента на ЕИБ Филип Мейщад и неговите експерти. "Следващия месец ще започнем техническа помощ за подготовката на автомагистрала "Струма", заяви Мейщад. Той посочи, че пътят става част от международния коридор номер 4. Българското правителство и евротрезорът щели да ускорят процеса по проектирането на магистралата, като експертите на ЕИБ ще окажат техническа помощ по него. Очакванията са магистралата да стане до четири години. Борисов пък благодари на шефа на ЕК Жозе Барозу за съдействието по усвояването на еврофондовете. "Търсихме инструмент за осъществяване на скъпите проекти и вече го имаме", коментира премиерът. Магистралата ще струва над 1 млрд. лева, строителството й ще се поеме от Държавната компания за стратегически проекти, която ще се сформира през май. ЕИБ ще помага и за проекти като магистрала "Черно море", "Дунав мост" и други. "В следващите няколко години очакваме изключително бързо усвояване на фондове, строителство, работни места и това ще даде възможност на държавата да диша", заяви министър-председателят. Той обясни също, че има уверението на евробанката за участие във финансирането и на българския дял от газопровода "Набуко". "С банкова гаранция ще получим 1,2 млрд. евро, колкото струва засега нашият дял", обясни Борисов. "Имаме 100% финансиране за газопровода и когато останалите участници са готови, можем да си платим дела", допълни премиерът. И се обърна от разстояние към Костов: "На нашите колеги от Синята коалиция мога да кажа, че към днешна дата имаме 100% осигурено финансиране за "Набуко". Щом кажат дайте парите, ние сме готови да ги преведем".

Бойко Борисов изрази надежда, че ЕИБ ще удари рамо и за завода за отпадъци в столицата.

Източник: в. "Стандарт"


Виж коментарите (18)

Още по темата (254):
30.03.2024 България чакаше тази новина за АМ "Хемус"
17.02.2024 Министър Цеков: По "Хемус" ще бъде подновено строителството до Плевен
23.01.2024 Рестартират строителството на "Хемус" през тази година
02.12.2023 Важно: Ограничават движението по АМ "Хемус" в посока Варна!
24.11.2023 Шишков: "Хемус" като магистрала е в парламентарния фризер
24.11.2023 Кметът Коцев: Магистрала "Хемус" е ключова за Варна, очакваме проектът да се ускори
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).