Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Строят нов дом за Математическата гимназия във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 16:11 / 16.05.2023Коментари (0)1149
©
Нова сграда ще бъде построена за нуждите на Математическата гимназия във Варна. Това стана ясно на пресконференция в Общината, дадена от кмета на града Иван Портних, предаде репортер на Varna24.bg.

Новата МГ "Д-р Петър Берон" ще се ситуира в района на Техникумите - между бул. "Цар Освободител" и ул. "Магнолия". През 2019 година по предложение лично на кмета Портних Министерският съвет заделил 14 декара там. Общината добавила още и така целия парцел за нуждите на Математическата гимназия станал 22 дка. През 2020 година кандидатствахме по Националния план за възстановяване и развитие за финансиране. За съжаление обаче нито един варненски проект не бе допуснат. През тази година заложихме средства за изработване на технически проект, стана ясно от думите на Иван Портних.

На пресконференцията днес присъства и директорът на Математическата гимназия, и председателят на фондация "МГ д-р Петър Берон". По инициатива на неправителствената организация архитектурно бюро от Австрия, собственост на Riegler Riewe, изработило иновативната и модерна концепция. Тя бе представена лично от специалиста на пресконференцията днес. Бюрото е проектирало множество обществени сгради, сред които университети, летище и др.

Мястото, определено за новия дом на МГ, в момента е джунгла. Предвиждаме запазване на голяма част от зеленината, обясни специалистът от Австрия. Според идеята там ще бъдат изградени 5 отделни сгради, с топла подземна връзка между тях. На покрива на 3 от тях ще бъдат монтирани слънчеви панели. На покрива на последната ще бъде обособена открита спортна площадка. В двора ще бъдат ситуирани 2 игрища. Идеята е те да се ползват и от учениците, и от обществеността. Четири от сградите ще бъдат 4-етажни. Ще има отворени класни стаи, големи помещения, а някой от тях ще имат и балкони. В сградите ще има вътрешни вити стълби.

Идейният проект бе предоставен на Община Варна. Надяваме се, той да послужи за добра основа за реалния такъв. Процедурата за изработването му ще бъде отворена до 10-ина дни, обясни кметът на Варна. За него са предвидени 1 млн. лева. Строежът на новия дом на Математическата гимназия ще струва 60 млн. лева. Разгърната застроена площ ще е 30 000 квадратни метра, стана ясно на пресконференцията, дадена от кмета Иван Портних в сградата на Община Варна.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Бум на коклюш в България
Преброяване на населението 2021 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: