Струнно семейство оживява музикални бисери от Бах до Равел на "Варненско лято"

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
17:04 / 09.07.2019
2407
Поредицата от елегантни камерни концерти на Международния музикален фестивал "Варненско лято“ 2019 продължава утре с гастрола на струнното дуо Гергана Гергова - Албан Герхард. Те ще поднесат своя стилен концерт на публиката в Градската художествена галерия. И двамата са музиканти с международно признание и солидни колекции от награди. Събира ги музиката, те създават семейство и продължават да гастролират по европейските сцени заедно. В програмата ще прозвучат творби на Бах, Глиер, Шулхоф и Равел. 

Гергана Гергова е потомствен музикант и започва пътя си на сцената от ранна детска възраст. Ученичка на проф. Минчо Минчев, тя често излиза като солист на Люцернския фестивален струнен оркестър, Оркестра Симфоника - Мадрид, RSB – Берлин, както и на симфонични оркестри в България. Заедно с пианиста Павлин Нешев и виолончелиста Томас Кауфман създават трио "Имаж“. Гергана Гергова е канена да свири на фестивали за камерна музика като "Spannungen" Хаймбах, Морицбург, Западен Корк - Ирландия, Локенхаус, музея Bahnhof Rolandseck, "Шубертиада“, Вербие, Челси - Ню Йорк, гостува и на фестивала "Варненско лято“. С трио "Имаж“ са носители на наградата ECHO classic 2014 за дебютния си албум и осъществяват турнета в Европа, Северна и Южна Америка, Азия и Австралия. Гергана Гергова е поканена да бъде концертмайстор на Театро Реал в Мадрид. Освен в класически, участва често и в джаз-проекти. Свири на цигулка Гуаданини.

Албан Герхард също е от фамилия на музиканти – баща му свири 40 години в Берлинската филхармония. Учи при музиканти от Берлинската филхармония и работи с Борис Пергаменшиков. На професионалната сцена е печелил три награди ECHO за класическа музика – през 1998, 2003 и 2009 г. През 2015 г. е отличен с наградата BBC Music Magazine Award за записа на Концерта за виолончело на Ънсук Чин. Намира вдъхновяващо предизвикателство в това да свири на необичайни места като училища, болници и институции за малолетни. За него The Guardian пише, че е "един от най-добрите челисти на световната сцена - експресивен, естествен и безкрайно изискан“. Сред проектите му от последните години се откроява сътрудничеството му с Deutsche Bahn, включващо изпълнения на живо по основните маршрути в Германия. В началото на 2017 г. Герхард основава # Musicians4UnitedEurope (www.musicians4unitedeurope.com), група международни музиканти, които работят заедно, за да изразят подкрепата си за обединена и демократична Европа. Албан Герхард свири на виолончело от 1710 г., създадено от бащата на венецианската лютиерска школа Матео Гофрилер.


Виж коментарите (0)

Още по темата (106):
22.07.2022 Международният джаз фестивал "Варненско лято" започва на 29 юли
28.06.2022 Ново име в концерта тази вечер на ММФ "Варненско лято"
27.06.2022 Започна ММФ "Варненско лято"
24.06.2022 Мащабен концерт открива Международния музикален фестивал "Варненско лято" на 25 юни
13.04.2022 "Пролетни гласове" с балет и музика във "Варненско лято за деца"
01.09.2021 Четири концерта са включени в бароковия модул на ММФ "Варненско лято"
Още новини от Новини от Варна:
С бавни темпове: Ремонтът на този емблематичен за Варна хотел про...
Хубавото време се разваля, дъжд и гръмотевични бури очаква Варна
Кметът Коцев поздрави всички именици и български военни
Трафикът по пътя София - Варна е изключително натоварен
Коалиция ГЕРБ - СДС регистрира листата си с кандидати за народни ...
Добра новина от Варна: Строят се нови кораби


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).