Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Студенти изследват архитектурни детайли в Гръцката махала на Варна
Автор: Екип Varna24.bg 09:08 / 28.10.2022Коментари (0)1066
Бивши и настоящи студенти от
ВСУ "Черноризец Храбър":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
В поредица от занимания на терен студенти от първи курс в специалност “Архитектура" във Варненския свободен университет “Черноризец Храбър" откриваха очарованието на декоративните елементи на сградите в най-стария варненски квартал - Гръцката махала, съобщи Нина Локмаджиева.

В изследването на пластовете на различни направления в архитектурата от последните два века, ги води техният преподавател по рисуване и моделиране, уважаваната художничка д-р Доника Кирова. Идеята за този студентски проект е на Доника Кирова и на арт мениджъра Нина Локмаджиева, които искат да привлекат вниманието на младите хора към запечатаните в малките детайли знаци за периоди, стилове, техники.

Сега, на 28 октомври, в зона “Нира Арт" те застават пред публиката със своите рисунки и пластични модели на декоративни елементи. Проектът е част от обучението им по дисциплината “Рисуване и моделиране".

“Обект на  изобразяване е най-старият квартал на Варна, тъй наречената Гръцка махала и околността - споделя д-р Доника Кирова. - Целта на заданието по “Рисуване и моделиране" бе да се преоткрият различни обекти, части от сгради от набелязания район, които оформят архитектурния облик на Варна и носят белезите на отминали епохи и стилове от края на ХІХ и началото на ХХ век. Така изобразени и интерпретирани в произведения, те получават нов живот, нов смисъл и са извор на вдъхновение. Утвърдените архитектурно-пластични образци от близкото минало са база за съвременното архитектурно формообразуване. Работата със студентите по “Рисуване и моделиране" стимулира опознаването и изучаването на тези характерни архитектурни особености на града, както и приемствеността и хармоничното паралелно съществуване на различните стилове и архитектурни видове в градската среда."

“Като зона за творчески комуникации ние в “Нира Арт" искаме да запалим младите хора с отношение към изкуствата към едно по-внимателно вглеждане в малките подробности, които дават плътност на голямата картина, която наричаме наш град - споделя Нина Локмаджиева. - В обиколките ни на терен много ме радваше как всеки от студентите откриваше свой изненадващ детайл, как го проучваше от всички страни, снимаше, скицираше и започваше да създава свои рисунки. Вярвам, че така сме приобщили към мисията за опазване на градската историческа среда стойностни млади хора, които ще получат творчески импулс от отминалите епохи в своята бъдеща работа на архитекти."

Откриването е на 28 октомври 2022 от 18:00. Изложбата ще бъде експонирана в Зона “Нира Арт" на ул. “Св. Климент" 23 Б до 6 ноември 2022.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Бум на коклюш в България
България и Войната в Украйна
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: