Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Студенти на Варненския свободен университет взеха участие в симулацията #ConSIMium на ЕС в Брюксел
Автор: Димитър Щерев 14:14 / 16.04.2024Коментари (0)1249
©
Студентите от Варненския свободен университет Димитър Неделчев и Емре Бейзат бяха част от българския отбор, който представи страната ни в Брюксел в организираната от Генералния секретариат на Съвета на Европейския съюз симулация #ConSIMium. Димитър Неделчев влезе в ролята на посланик на България, а Емре Бейзат бе журналист, отразяващ работата на Съвета на Европейския съюз. Тази година студентите водеха дипломатически преговори, свързани с регулациите на ЕС в областта на изкуствния интелект и киберустойчивостта.

Димитър Неделчев е третокурсник в специалност "Право“ на Варненския свободен университет. Той е възпитаник на ГПЧЕ "Йоан Екзарх" – Варна и владее отлично немски и английски език. В качеството си на посланик на България Димитър Неделчев заяви по време на преговорите: "Възприемането на изкуствения интелект предпазва малкия бизнес, укрепва критичната инфраструктура и засилва усилията срещу тероризма и престъпността“.

Емре Бейзат е първокурсник в "Международен бизнес“, специалност, която изучава на английски език. Той бе сред най-младите представители на студентската общност в симулацията #ConSIMium. Емре е зам.-председател на Студентски съвет на университета.

Журналистическият материал, подготвен от Емре Бейзат за бюлетина на форума бе озаглавен "Отключване на потенциала: Пътуването на България към границата на изкуствения интелект“. В него се казва: "На фона на бързата цифрова трансформация, Европейският съвет подчертава стремежа на Европа към цифров суверенитет, като се стреми към справедливи ползи и стратегическа автономия. България се фокусира върху иновациите в сферата на изкуствения интелект в селското стопанство, като цели да рационализира процесите на малките и средните предприятия, като същевременно насърчава синергията между науката и бизнеса. От решаващо значение е добрата координация, включването на частния сектор и подобряването на управлението на кризи. България стратегически напредва в полето на изкуствения интелект с фокус върху човека, като дава приоритет и на развитието на инфраструктурата, за да подобри своята автономност при навигиране в цифровия пейзаж“.

Българският отбор изтъкна, че има за цел да осигури благоприятни резултати, които са в съответствие с националните интереси, насърчавайки икономическия растеж, стабилността и сътрудничеството, като същевременно защитава суверенитета и автономията.

В рамките на симулацията, студентите се срещнаха с посланик Румен Александров от Постоянното представителство на България в ЕС, както и с други дипломати, които ги запознаха с работата си и им дадоха ценни насоки за представянето им. Студентите имаха възможност да се запознаят и обменят идеи със свои колеги от различни части на Европа.

Димитър и Емре се представиха блестящо в защита на позицията на страната ни. Те работиха заедно с Никол Делчева и Васил Малчев от Философския факултет на СУ "Св. Климент Охридски“, и Гергана Цветкова и Емилиян Енчев от ИУ - Варна. Отборът ни бе воден от националния координатор гл. ас. д-р Деница Хинкова.

#ConSIMium е симулационно преживяване в Съвета, в което участват студентски екипи от 27 държави – членки на ЕС. Студентите от всеки национален отбор влизат в ролите на министър-председател, посланик на страната, министър по европейските въпроси, журналисти и експерти. Те участват пряко в симулираните преговори между държавите членки в процеса на вземане на решения на европейско равнище. Събитието се проведе в Дома на Европа в Брюксел, като в нея участваха над 160 младежи от всички страни-членки на ЕС.

ВСУ "Черноризец Храбър" имаше представители и на първото издание на ConSIMium, което се проведе в Брюксел през февруари 2023 г.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
Матури 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
Великден 2024 г.
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: