Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Студенти от ИУ-Варна беседваха със съдия за престъпленията, извършвани от млади хора
Автор: Димитър Щерев 09:26 / 09.04.2024Коментари (0)1169
©
Студенти от Икономически университет – Варна предизвикаха оживена дискусия със съдията от Наказателното отделение на Варненския апелативен съд Росица Тончева. Младите хора се интересуваха от изключително разнообразни теми: престъпления, свързани с подрастващите, критерии при определяне на наказанията, професионалния интерес към различните видове дела, които лекторът им разглежда.

Съдия Тончева обърна внимание на сериозното снижаване на възрастта, в която хората извършват престъпления. Спада например прагът, под който младежите започват да употребяват и разпространяват наркотици. Увеличава се броят на делата, свързани с отглеждане на марихуана. Усложнява се механизмът на осъществяване на тази противозаконна дейност. Все повече на българския наркопазар навлиза фентанилът – това е веществото, което през последните години води до най-висока смъртност сред зависимите в Съединените щати. Често нито разпространителите, нито употребяващите са наясно със състава на приеманите субстанции, подчерта наказателният съдия.

Намалява възрастта и на извършителите на пътно-транспортни произшествия. До известна степен това се дължи на социалната незрялост на навършващите пълнолетие. Те не осъзнават отговорността да бъдат пълноправни участници в движението по пътищата, а самонадеяността им може да е фатална, предупреди съдия Тончева. Най-честите правонарушения сред младите шофьори са превишаването на позволената от закона скорост и управлението на превозни средства след употреба на алкохол или наркотици. Извършителите подценяват значението на налаганите административни наказания по Закона за движение по пътищата и ролята им по отношение на последващите деяния, санкционирани по-строго от Наказателния кодекс.

Студентите се поинтересуваха кои закононарушения представляват засилено професионално предизвикателство за съдия Росица Тончева. Тя призна, че е заинтригувана от киберпрестъпленията и стопанските престъпления, тъй като разкриват усложнен механизъм. Правилното решаване на тези дела изисква специфични познания в различни области, обясни юристът.

Част от гостите в съдебната зала на Апелативен съд – Варна бяха чуждестранни студенти с интерес към правните науки и прилагането на закона в България и Европейския съюз.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Стрелба по Роберт Фицо
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: