Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Студенти от Икономическия университет във Варна – на стаж в Апелативния съд  
Автор: Пламена Николова 11:56 / 21.08.2020Коментари (0)1612
©
Четирима студенти от специалност "Съдебна администрация“ в Икономически университет – Варна вместо да излязат във ваканция, провеждат стажа си в Апелативния съд, съобщиха от пресслужбата на институцията.

Целта е да натрупат практически умения, с които да разгърнат знанията си. Стажът им дава възможност да се запознаят отблизо с ежедневната работа на деловодителите, съдебните помощни, съдебните секретари и общата администрация. Те могат да видят специфичните програмни продукти, които съдебната система използва, официалната кореспонденция и вътрешната комуникация. Така бъдещите ни колеги ще оценят задълженията и отговорностите на служителите.

Един от най-активните "преподаватели“, който ги въвежда в работното ежедневие, е съдебният администратор Ани Бъчварова. "Надявам се престоят на тези млади хора сред нас да ги "запали“, да оценят емоцията и усърдието, които всеки един от нас влага. Така ще осъзнаят отговорността, която поемаме при решаването на съдбите на хората. Действително, съдиите решават делата, но без администрацията  не биха могли го правят пълноценно“, казва Ани Бъчварова.

Жасмина Райкова е избрала Апелативния съд за стажа си, защото мечтае да работи в модернизирана съдебна система. Очаква от първа ръка да научи как се администрират дела. Пламена Йорданова се надява да усвои практиката със специфична база данни. Момичетата оценяват колегиалната и приятелска атмосфера в екипа на Апелативния съд. "Прави впечатление колко бързо се справят със задачите; помагат си и взаимно се допълват“, споделят двете момичета.

"Съдебните служители са основен фактор, за да може системата да функционира и да изпълнява основното си задължение – правораздаването. Виждам у студентите хора, които вече имат знания и желание да се трудят, а това ме зарежда. С дългогодишния си опит мога да преценя кога един човек влага в работата емоция или идва, само да зачете стажа си. А те са наистина ентусиазирани! Това ми вдъхва надежда, че има стойностни млади хора, които ще допълнят нашата система“, признава ръководителят на съдебната администрация в Апелативния съд Ани Бъчварова.

Стажантите се запознават с нормативната уредба – Закона за съдебната власт, Правилника за администрацията в съдилищата, вътрешните правила и актове на съда; със структурата на институцията, организацията на работа, задълженията на служителите; с разпределението на дейностите между отделните звена; възможностите за  кариерно развитие. Стажът ще помогне на четвъртокурсниците да поемат отговорност при вземане на решения, да аргументират идеите си, да интерпретират информация, да прилагат знанията си в реални условия.

Специалност Съдебна администрация беше разкрита в Икономически университет – Варна през 2017 г. и догодина предстои дипломирането на първия випуск бакалаври. Сред тях ще бъдат и нашите стажанти.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: