Студенти от Варна изкачиха връх Мусала с портрет на Левски

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:39 / 22.03.2023
1588
Студенти от Варна изкачиха тези дни най-високият връх на Балканския полуостров, носейки със себе си портрет на Апостола на свободата - Васил Левски, научи Varna24.bg.

Това са настоящи и бивши възпитаници на Колежа по туризъм – Варна, Икономическият университет във Варна и представители на Студентския съвет към ИУ – Варна. Те успешно осъществиха 22-ото поредно изкачване на връх Мусала̀ (2925,4 м) в зимни условия.

Покоряването на най-високия планински връх в България от 29 студенти, преподаватели и служители бе посветено на 60-ата годишнина от основаването на Колежа по туризъм – Варна, 25 години Студентски съвет към Икономически университет – Варна и 100 години от първото покоряване на връх Мусала̀ от революционера, поставил основите на българския алпинизъм – Павел Делирадев. 

В групата, ръководена от доц. д-р Станислав Пляков (ръководител на катедра "Туризъм" в Колежа по туризъм), участваха както студенти, преподаватели и служители на ИУ – Варна, така и успешно реализирали се в сферата на туризма възпитаници на Колежа по туризъм – Варна, вече като представители на Туристическо дружество ,,Родни балкани", хижа ,,Черноморец" и други. 

В знак на почит към делото на Апостола на свободата - Васил Левски, на върха бе качен и негов портрет, създаден от българския анонимен артист No Name (Човекът Без Име), който лично постави инициалите си върху творбата, а екипът на Студентския съвет към ИУ – Варна завърши цялостния художествен проект, част от поредицата "Бъдеще за миналото". Целта на инициативата е да събуди интереса на младото поколение към българските герои, пресъздавайки старите им портрети в смели, съвременни произведения, които не са виждани досега. Творецът вярва, че в нестандартните подходи за създаване на съвременни портрети на великите българи е скрит ключът към пробуждането на интереса към тях, към великото, към истинското, което носят със себе си. Той съчетава история и изкуство, за да помогне на миналото ни да оцелее в бъдещето.

Портретът на Васил Левски ще бъде запазен в офиса на Студентския съвет към ИУ – Варна с мисия да съхрани, предава и припомня заветите на българските герои за следващите поколения студенти на 102-годишната Алма матер.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Варненци трябва да знаят, че тази улица ще бъде затворена за опре...
Още едно кученце от приюта в село Каменар беше осиновено по време...
Днес времето няма да е приятно: Какво ни очаква във Варна?
Това ли са новите властелини на центъра на Варна?
Варненци: Това е изключително опасно, може да пострадат деца
Тази красива къща във Варна дава име на градинка, в нея е било и ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).