Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Студенти от Варна учат зрелостници как да се справят с живота с "Уроци по летене"
Автор: Пламена Николова 13:44 / 19.02.2018Коментари (0)3972
© Varna24.bg
Бивши и настоящи студенти от
Икономически университет:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
"Уроци по летене" се нарича първият по рода си проект, създаден от преподаватели и студенти в ИУ-Варна, насочен към завършващи ученици от Варна и страната, на които да бъде показано нагледно как най-успешно да отворят вратата на живота след завършването си. Днес младите хора споделиха повече за своята кауза, предаде репортер на Varna24.bg.

Проектът е част от процеса на обучение в магистърски специалности "Реклама и медийни комуникации" и "Маркетинг и бранд мениджмънд" в ИУ-Варна. Той ще предостави възможност на всички, завършващи средното си образование, да се почувстват сигурни при навлизането в живота след училище.

Чрез реалити формат под формата на четири епизода, които ще бъдат разпространявани в социалните мрежи, ще бъдат разигравани няколко казуса, с които младежите се сблъскват най-сериозно след своето завършване. А именно - как да си намерят работа, как да поемат по самостоятелен път и заживеят на квартира, как да се справят с бюджета, с който разполагат без да се налага да затъват в блатото на кредити и заеми.

Уроци по летене са уроци по икономическа грамотност за подрастващи.

"Смисълът на проекта "Уроци по летене" е да подготви младите хора за реалността, с която ще се сблъскат след излизане от училище, като споделим и наш личен опит.

Уроците ще бъдат артистично поднесени във видеовариант. Това са четири епизода от по 40 минути, които ще бъдат излъчвани в социалните мрежи, за да са максимално достъпни и близо до младите хора.

Работата по първият епизод започва през февруари 2018 г. и се очаква да е готов през май. До края на годината ще е готов и вторият епизод, а следващата година ще бъдат заснети и останалите два.

Идеята е да се срещнат потенциала на завършващите с реалната възможност за реализация. За съжаление младите хора често имат нереална изкривена представа за себе си и в същото време високи изисквания. Целта на уроците по летене са да намерят пресечната точка между реалността и представите", обясниха младите хора днес. 

Проектът има ментори. В началото на всеки сериал се поставя задание. Около 25 минути имат участниците в дадения епизод да се консултират с близки и приятели, за да оформят някакъв техен вариант за намиране на изход от поставения казус. В последните десет минути менторите анализират ситуацията, дават своето експертно мнение и посочват грешките, дават напътствия как е редно да се постъпи, за да се избере най-разумния и практичен начин. Целта е в една естествена среда да се покаже, че представите на младите често са различни от реалността и да им се покаже правилният модел на поведение, допълниха студентите, участващи в проекта. 

При първоначални разговори на студенти от ИУ-Варна с ученици от няколко варненски училища, се стигнало до много интересни диалози и изводи. Младежите винаги в началото били самоуверени, че знаят и могат всичко, а в края на разговорите признавали, че има неща, за които би било хубаво да имат повече информация.

"Оказва се, че учениците искрено се боят от излизането си на свободния пазар. Училището за момента е тяхната крепост, която им дава комфорт и спокойствие, защото се оказва, че са неподготвени за живота. Не знаят как да си намерят работа. Не знаят какви са техните възможности. И никой в училище не ги насочва според интересите и потенциала им в определените аспекти на живота. Скъсана е връзката между училището и действителността. Те са в паника какво ги очаква след като отворят вратата на живота. Никой не ги възпитава в отговорност, днес тази дума е изчерпана сякаш като понятие и стойност. От разговорите с ученици се оказа, че в последните години в България има един сив сектор, в който се печелят лесни пари и повечето деца смятат че на вълната на лесните пари могат да изкарат целия си живот. Но там е много лесно пропадането и голяма част от децата пропадат преди да са тръгнали нанякъде. Това е задачата на менторите, да обяснят какви са подводните камъни по този път, да покажат, че живота рано или късно те сблъсква с действителността и колкото по-рано си готов да я понесеш, толкова по-добре.", обясниха днес младите хора. 

"Уроци по летене" има фейсбук страница, на която всички завършващи ученици могат да споделят своите въпроси, коментари и се запознаят по-подробно с проекта. 









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: