Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Студенти от Варненския свободен университет ще участват в симулация на Съвета на ЕС в Брюксел
Автор: Екип Varna24.bg 10:38 / 12.01.2023Коментари (0)839
©
Студентите от Варненския свободен университет Гергана Атанасова и Алесандро Танчис са част от българския отбор, който ще представи страната ни в Брюксел в организираната от Генералния секретариат на Съвета на Европейския съюз симулация ConSIMium, съобщиха от университета.

Гергана Атанасова ще влезе в ролята на българския министър по европейските въпроси, а Алесандро Танчис ще участва в подготовката на експертно становище. Национален координатор на българския студентски отбор е доц. д-р Юлиана Матеева – дългогодишен преподавател по право във ВСУ "Черноризец Храбър“.

ConSIMium е симулационно преживяване в Съвета, в което ще участват студентски екипи от всички 27 държави – членки на ЕС. Студентите от всеки национален отбор ще влязат в ролите на министър-председател, министър по европейските въпроси, журналисти и експерти. Те ще участват пряко в симулираните преговори между държавите членки в процеса на вземане на решения на европейско равнище.

Първият ConSIMium ще се проведе в Брюксел на 2 – 3 февруари 2023 г., като в него ще участват общо 162 студенти и 27 национални координатори. Те вече са избрани на национално равнище и активно се подготвят. Въпросите, които ще решават бъдещите лидери обаче ще станат ясни по време на симулацията.

Варненският свободен университет изпраща двама отлични студенти в Брюксел.

Гергана Атанасова е третокурсничка в специалност "Право“. През миналата година тя бе удостоена с приза "Студент на годината“ в направление "Правни науки“ от Националното представителство на студентските съвети. Носител е на Годишната поименна награда на Община Варна за 2022 г. Гергана е отличен студент и член на Студентския съвет на ВСУ "Черноризец Храбър". Тя участва активно и в допълнителните инициативи и обучения, които университетът предлага. Член е на Клуба на криминалиста към университета и програмата "Корпус на поемните лица". Във ВСУ "Черноризец Храбър“ Гергана придоби и допълнителна квалификация "Учител по философия“. От 15 години танцува народни танци.

Алесандро Танчис е второкурсник в специалност "Международен бизнес“, която се изучава изцяло на английски език във Варненския свободен университет. Той е роден в България, но от няколко години живее в Италия. Определя себе си като амбициозен предприемач, който обича да създава успешен бизнес. В свободното си време спортува, осъвършенства  английски си език и пътува. Смята, че с участието си в ConSIMium ще подобри разбирането си за структурата и политиката на ЕС.

С отбора на българските студенти активно работи доц. д-р Юлиана Матеева. Тя е преподавател с над 20-годишен стаж във ВСУ "Черноризец Храбър“ и дългогодишен ръководител на катедра “Правни науки" към Юридическия факултет (2012-2020). Доц. Матеева бе съветник на министър-председателя (август - ноември 2014 г.). Има опит в работа с чуждестранни студенти, участвала е в редица мобилности по програма “Еразъм". Експерт е към Националната агенция за оценяване и акредитация, има над 40 публикации в български и международни издания, член на Съюза на учените и адвокат в Адвокатска колегия – Варна.

Заедно със студентите от Варненския свободен университет се подготвят и представители на Американския университет в Благоевград и ИУ – Варна. Студентите ще "влязат  в обувките“ на вземащите решения в ЕС - те ще получат по-добра представа за ролята на държавите членки в процеса на вземане на решения в ЕС, ще научат повече за работата на институциите на ЕС, по-специално на Съвета, ще развият чувство за принадлежност към европейски проект, ще придобият умения за работа в екип и водене на преговори, ще придобият представа за бъдещи професионални възможности и идеи за бъдеща кариера в публичната администрация, споделят организаторите на събитието.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: