Студенти от българо-молдовския университет в Тараклия участват в разкопки на нос Св. Атанас край Бяла

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:45 / 29.08.2016
1114
Студенти от българо-молдовския университет в Тараклия участват тази година в археологическите разкопки на нос Св. Атанас край Бяла. Това каза за "Фокус" доц. д-р Валери Йотов, ръководител на археологическите проучвания на древната крепост на нос Св. Атанас край Бяла. 

"Това са основно българчета от българската диаспора, които знаят български език. Това за тях е една добра възможност да помогнат в проучванията на българската история и археология, но също така и да се запознаят на място с България и с нейната богата култура", посочи доц. Валери Йотов. "Разкопките в този район ще продължат до края на месец август", допълни ръководителят. 

Доц. д-р Валери Йотов припомни, че археологическите проучвания на късноантичната крепост на нос Св. Атанас са започнали през 2009 година и продължават вече осми сезон с финансовата подкрепа на Община Бяла. "Има много добри резултати, които позволиха преди време да се направят и проекти, някои от тях вече са завършени. Самият обект вече не е само археологически, но и музей на открито. Нашите разкопки се наблюдават от туристите, които посещават обекта. Така те се запознават не само със старините, но и с процеса на разкопките. Това е допълнителна атракция", коментира доц. Валери Йотов.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Варненци трябва да знаят, че тази улица ще бъде затворена за опре...
Още едно кученце от приюта в село Каменар беше осиновено по време...
Днес времето няма да е приятно: Какво ни очаква във Варна?
Това ли са новите властелини на центъра на Варна?
Варненци: Това е изключително опасно, може да пострадат деца
Тази красива къща във Варна дава име на градинка, в нея е било и ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).