Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Студенти по медицина ще популяризират донорството сред варненци
Автор: Екип Varna24.bg 12:20 / 22.10.2015Коментари (0)776
©
Донорството на репродуктивен материал и кръводаряването ще бъдат акцентът на тазгодишната кръгла маса за донорството, която ще се проведе на 23 октомври в 15:30 ч. в концертната зала на Младежки дом - Варна. Организатори на събитието са Асоциацията на студентите по медицина в България, Фондация "Искам бебе", Фондация "Майки за донорство", РЦТХ-Варна, организации на пациенти с редки заболявания.

Участие в кръглата маса ще вземат доц. д-р Матей Андонов, ръководител на ембриологична лаборатория в СБАГАЛ "Майчин дом" - Варна, д-р Жанина Йорданова, ръководител на Регионалния център по трансфузионна хематология в град Варна, Станислав Морфов, председател на Асоциацията на студентите по медицина в България, пациенти с таласемия майор (рядко заболяване, при което е необходимо ежемесечно кръвопреливане), както и представители от Фондация "Майки за донорство" и Фондация "Искам бебе".

В рамките на инициативата студенти по медицина от МУ-Варна ще раздават информационни брошури за популяризириане на донорството сред населението във Варна.

В България хората, регистрирани за ин витро и икси процедури, са 145 000. Над 250 000 сa с репродуктивeн проблем. За над 40 000 от тях единственият шанс да имат дете е само с помощта на донор. Възрастта на нуждаещите се от донорски яйцеклетки жени пада на 21-22 години. Най-висок процент от нуждаещите се са поради изчерпан яйчников резерв при жените и лениви сперматозоиди при мъжете. 

Новото в областта е, че се увеличава процентът на млади хора с репродуктивни проблеми още от раждането си. 

Донори на репродуктивен материал могат да бъдат жени от 18 г. до 34 г. възраст с поне едно дете и мъже над 18 г. Те даряват свой репродуктивен материал и така помагат на непознати за тях хора да имат деца.

Кръвта и кръвните продукти са незаменим животоспасяващ медицински атрибут, който до днес няма синтетичен аналог. Без кръводарителите стотици хора - нуждаещи се от планови операции, жертви на инциденти, родилки, хронично болни - са обречени.

България е сред страните с най-нисък брой кръводарители - на 1000 души население само 22-а. За да бъдат удовлетворени нуждите на здравната система, е необходимо това съотношение да бъде най-малко 33/1000. Особено нисък е броят на кръводаряващите в летните месеци.

Съпричастни на този проблем, студентите на МУ-Варна ежегодно организират на територията на университета, съвместно с Регионалния център по трансфузионна хематология, кръводарителски кампании .









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Космическа надпревара
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: