Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Студенти посрещнаха с химна президента Радев, той не спести добри думи за Варна
Автор: Пламена Николова 15:22 / 09.10.2020Коментари (8)5776
Бивши и настоящи студенти от
Икономически университет:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Президентът Румен Радев бе посрещнат от студенти на крака на фона на националният химн в аулата на Икономическия университет във Варна, където се очакваше държавният глава да изнесе лекция на тема "Предизвикателства и перспективи пред младите хора в Република България“, предаде репортер на Varna24.bg.

Преди това Радев имаше среща с академичното ръководство на университета, който тази година чества своя 100-годишен юбилей и е най-старото търговско училище в страната. 

"Имахме възможност с г-н президента да разменим мисли по отношение на това какво следва. Едва ли откриваме топлата вода с това, че България не може да се похвали с изобилие от природни ресурси. Факт е, обаче, че нашите деца печелят призови места на световни форуми по информатика, химия, биология, физика и други науки. Това означа, че младите хора са нашият най-ценен ресурс, нашият капитал. Затова перспективите за младите хора в България е актуална тема. Образованието е инвестиция в бъдещето и настоящето", сподели по време на срещата със студентите проф . Евгени Станимиров, ректор на ИУ-Варна.

"Скъпи студенти, нека не звучи разочароващо, но лекция не съм подготвял. Тук съм, за да ви поздравя с тази внушителна 100-годишнина. Тук съм да ви благодаря, че вие съхранявате по най-добрия начин тези вековни традиции и ги развивате, внедрявайки най-модерни форми на преподавателска работа и обучение. Имах впечатляващ разговор с проф. Станимирво и академичното ръководство и съм впечатлен от начина, по който насочвате младите хора в бъдещето, начина, по който създавате среда на високо ниво. Тук се създават отворени програми, интернационални. Развитието на съвременната наука изисква много ресурси, с които нашата страна не разполага. Най-добрият атестат за висшето училище е големия брой чуждестранни студенти, които учат тук. Аз не съм икономист и не страдам от болна амбиция да правя икономически анализи и да чертая икономически стратегии. За мен ще бъде удоволствие да чуя и вас, вие сте гарант в това бъдеще да има образовани хора, с енергия, с широка обща култура и специфични познания в своята област. Да се върнем към историята. Защо преди 100 години, когато София е установенстолица с държавни институции, този университет възниква именно тук. Тук във Варна е имало икономически, стопански, културен, икономически обмен. Имало е прогресивна общественост. Този факт за създаването на Висшето търговско училище тук има общо с думата свързаност. Тогава, когато още е нямало въздушен транспорт, Варна е имала свързаност чрез първата българска железница Варна-Русе и излаз по море с редица важни столици. Все повече значение ще придобиват онези икономически и политически играчи, които изграждат надеждни, всеобхватни системи за придобиване на информация в реално време", заяви по време на лекцията си пред младите хора президентът.

Повече вижте във видеото!









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Венци Тодоров
премахни филтъра

Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Зърнената сделка
Парламентарни избори 2024
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: