Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Студенти в МУ-Варна се се гмурнаха във водите на Черно море
Автор: Екип Varna24.bg 09:09 / 20.05.2015Коментари (0)887
Бивши и настоящи студенти от
МУ "Проф.д-р Параскев Стоянов":
виж още
Бивши и настоящи студенти от
ВВУ "Никола Йонков Вапцаров":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Вчера във водите на Черно море се проведе демонстративно гмуркане с открит урок по морска медицина и морска патофизиология за чуждестранни и български студенти на МУ-Варна.

Фотографът Орлин Цанев, водолаз и инструктор от 12 години и Димитър Димитров, студент в първи курс медицина в МУ - Варна се гмурнаха във водите на Черно море, а ас. д-р Красимир Христов от Катедрата по физиология и патофизиология измери промяната на физиологичните им показатели. В същото време български и чуждестранни студенти, изучаващи морска медицина и морска физиология, заедно с преподавателя гл. ас. д-р Димитър Ставрев проведаха открит урок.

С тази инициатива стартираха мероприятията от фестивала "Море и здраве", които се организират и провеждат по инициатива на Медицински университет - Варна, под патронажа на кмета на Община Варна Иван Портних и ректора на МУ - Варна проф. Красимир Иванов. Мероприятията са посветени на 20 май - европейския ден на морето и са в подкрепа на проекта Варна - Европейска Младежка Столица 2017г.

"Целта на занятието е да се осигури водолазно спускане и да се проверят промените в някои показатели в организма на водолаза. Отчита се ускорение на пулса, леко увеличаване в дихателния капацитет и леко спадане на кислородното съдържание в кръвта. Тъй като водолазът е здрав, всички отчетени промени са в рамките на нормалното", коментира ас. д-р Красимир Христов от Катедрата по физиология и патофизиология към МУ - Варна. Водолазната дейност не е така безобидна и не трябва да се практикува без предварителна подготовка. На дълбочини до 15 м. няма проблеми с времето, което прекарва водолазът под вода. След 15 - я метър зависимост оказват дълбочината, работата, която се извършва под вода и времето за декомпресия. На практика в организма на човек при повишеното налягане на вдишания газ, има изравняване на налягането в апарата и околната среда. колкото по-дълго стои човек под толкова повече инертни газове, в случая азот се разтварят в кръвта. Тъй като те са паразитни газове, защото не участват в обмяната, при рязко намаляване на налягането се образуват газови мехури. Това се нарича декомпресионна болест. 

"Сега съм по-спокоен, отколкото преди да вляза във водата. Определено сериозно обмислям възможността да се занимавам с морска медицина", сподели студентът по медицина от МУ - Варна, Димитър Димитров.

Обучението по морска медицина е уникално за висшето образование в България. То се провежда единствено в МУ - Варна, като свободно избираема дисциплина за студенти от 4 и 5 курс специалност медицина и включва преподаватели от различни области на морската медицина. Изучават се дисциплини като хипербарна оксигенотерапия, отравяния от морски обитатели, морска токсикология, водолазна медицина, морска психология, морелечение и таласотерапия, телемедицина. Особен интерес у студентите предизвикват практическите упражнения, които се провеждат във Военноморска база, Военноморско училище и Военноморска болница. Организира се и пътуване със спасителния кораб на БЧК.

Официално датата 20 май е обявена от Европейския съюз като "Европейски ден на морето" през 2008 г.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
Строежът на АМ "Хемус"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: