Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Студентите на Техническия университет във Варна скоро ще обитават най-модерните общежития
Автор: Пламена Николова 12:56 / 29.12.2020Коментари (8)5746
©
Бивши и настоящи студенти от
ТУ - Варна:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Благодарение на усилията на ръководството на ТУ-Варна и ректора на висшето училище проф. д-р инж. Венцислав Вълчев, със средства, осигурени от Министерство на образованието и науката, ще бъдат санирани и модернизирани двете студентски общежития на ВУЗ-а, научи Varna24.bg.

Вече е приключила процедурата по избор на изпълнител за грандиозния ремонт на двете 17-етажни сгради, които са в окаяно състояние, става ясно от информацията, публикувана на сайта на ТУ-Варна.

Обществената поръчка е на стойност до 3 879 370 лв. без ДДС и съгласно документацията финансирането за изпълнение на поръчката ще се осъществява от целеви средства или други средства, извън бюджета на ТУ-Варна за 2020г.

Обявената обществена поръчка е с наименование: "Изпълнение на Инженеринг - проектиране и изпълнение на СМР на студенски общежития на територията на град Варна  за нуждите на Технически университет-Варна“ и е разделена на две обособени позиции съответно:  Изпълнение на Инженеринг - проектиране и изпълнение на СМР на "Ремонт и прилагане на мерки за енергийна ефективност на Студентско общежитие – блок 13"- Гр.Варна“ и  Изпълнение на Инженеринг - проектиране и изпълнение на СМР на обект "Ремонт и прилагане на мерки за енергийна ефективност на Студентско общежитие – блок 18 "- Гр.Варна“. Поръчката е обявена на 12.06.2020г. с Решение № Р-ОП-9/12.06.2020г., а на 13 октомври 2020 г. е избран изпълнител, който да превърне общежитията в модерно и уютно място за младите хора.   

От публикуваната документация, в частност от техническите паспорти и енегрийните обследвания става ясно, че състоянието на двете общежития никак не е цветущо. Установени  са компроментация на хидроизолацията на покрива с наличие на течове на места, подпухнала  или  паднала  мазилка  по  терасите,  по  фасадите  и  на  места  във  вътрешността  на  сградите. Според анализа, като цяло сградите са с  висок  коефициент на  топлопреминаване. Няма налична пожароизвестителна ситема и осигурена достъпна среда.

Всичко това ще се промени година, след като стартира изпълнението на проекта, който по нормативни изисквания трябва да приключи за 395 календарни дни.  

Фирмите, избрани да преобразят общежитията ще трябва да извършат демонтаж  на  съществуващата  топлоизолация и хидроизолация, положени  в различен период и с влошени топлоизолационни и хидроизолационни свойства;

На покривната конструкция ще бъде положен  топлоизолационен  материал  каменна  вата,   армирана  циментова  замазка  за  наклон,  пароизолация  и  два  пласта  битумна  хидроизолация,  вторият с посипка, става ясно още от документацията по проекта.

Ще бъде извършено саниране  на  външни  ограждащи  стени и еркери с каменна  вата  и завършващ слой от силикатна мазилка, а в часта на сутерена със завършващ слой от мозаечна мазилка;

Предстои още подмяна и монтаж на външна дограма – PVC профил, пет камерна, двоен стъклопакет;  монтаж на външни входни врати;  монтаж на нови осветителни тела (аплици и плафониери) в общите части с нови с вградени  сензори за движение.

Ще бъде изградена мълниезащитна инсталация с изпреварващо действие, както и евакуационно лед осветление;

Ще бъдат подменени  таблата за управление на асансьорите. Ще бъде извършен демонтаж  на  амортизирани  врати  към  стълбищни  клетки  и   монтиране  на  нови  антипаник брави;

Ще бъде изградена пожароизвестителна инсталация, а основен икономичен източник на енергия ще бъде слънцето, след като бъде изградена фотоволтаична система за общо осветление.

Предстои нов облик да придобие и пространството около двата 17-етажни блока. Инфраструктурата ще бъде рехабилитирана, предстои подмяна на настилката и полагане на хидроизолация по цокъл.

Изключително важен момент е и адаптирането на средата за хора в неравностойно положение.  Предстои монтаж на стълбищна платформа за инвалидни колички, които да улеснят достъпа до сградите за хора в инвалидни колички и майки с бебешки колички.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 30.12.2020 г.
0
 
 
Нещо по програма ли чух? С външно финансиране?!? Любимото им! Сега фасадата ще светне, но вътре ще си остане същата кочина почти. Нека да е на аванта.
Aнонимен
на 29.12.2020 г.
0
 
 
А блок 15 защо го забравихте
Aнонимен
на 29.12.2020 г.
0
 
 
Време беше да се реновират общежитията. Браво!
Aнонимен
на 29.12.2020 г.
0
 
 
Време е да се заменят старите постройки с нещо качествено и абсолютно актуално за ЕС , изглежда стилно и на ниво ! Браво .
Aнонимен
на 29.12.2020 г.
0
 
 
Браво, много хубаво!
Aнонимен
на 29.12.2020 г.
0
 
 
Страхотно, имаше нужда от подобно нещо!
Aнонимен
на 29.12.2020 г.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
Бум на коклюш в България
Лоша инфраструктура във Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: