Събарят единственият дом на многочисленото семейство от Изгрев

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (6)
14:41 / 28.08.2015
3522
След дълги години съдебни спорове за доказване на правдата многочисленото семейство от с. Изгрев, за което Varna24.bg писа, остава на улицата на прага на зимата. В къщата, която вече е от части съборена, досега живееха 7 възрастни и 3 деца. 
 
"Освен законовите разпоредби съществуват и чисто човешки, морални норми, с които обаче институциите не пожелаха да се соъбразят в нашия случай. Беше въпрос на добра воля община Суворово да ни продаде общинското парче земя или да ни определи наем, който да плащаме. Вместо това сякаш всички се съюзиха против нас и сега не знаем какво ще правим и как ще оцеляваме, след като къщата, която събарят е ипотекирана заради взетия заем за построяването и", жалваха се хората. 

Както вече писахме, да крайната мярка се стигна, след като РДНСК печели съдебната битка на ниво Върховен административен съд, който се произнесъл в полза на инстанцията.

Припомняме, че сагата започва преди десет години. През 2004 г. Йорданка Янева продава двустайното си жилище в ж.к. "Младост" във Варна, тегли и допълнителен кредит и се заема да строи върху имота на родителите си в с. Изгрев, където към този момент имало малка къща.

От кметството в Суворово й издават всички необходими документи и разрешително за строеж. Така жената започва да вдига втори етаж и да разширява бащината къща и скоро тя е завършена. В нея заживяват освен и двамата й синове, снахите, майка й и баща й. Във времето семейството се сдобива и с три дечица.

Година по-късно обаче завистливи съседи пускат в община Суворово жалба, че Йорданка е заграбила част от техния имот. От кметството чак тогава установяват, че всъщност 49 от общо 170 кв.м. разгърната площ са общинска собственост, а не парцел на съседите.

Къщата е вече вдигната и десет човека живеят в нея. В същото време има акт от РНДСК, в който се посочва, че трябва част от постройката, вдигната върху общинския терен, да бъде съборена.

Хората започват да отправят молби за съдействие към кметство Суворово с предложението да откупят общинския дял и ликвидират съсобствеността или да плащат наем за земята. И двете предложения били отхвърлени. 

Последвала среща с тогавашния областен управител на Варна, който им обяснил, че е в правомощията на кмета на общината да продаде парцела и ликвидира тази съсобственост. Хората се върнали обнадеждени в кметството, но последвал втори категоричен отказ.Така във времето се заредили серия от актове на РДНСК и обжалвания, до скоро, когато вече се произнесъл и Върховният администрвативен съд в полза на РДНСК. 

С решението на семейството бе даден ултиматум до 10 дни да съборят половината къща, която е навлязла в общинския терен. Срокът обаче изтече и общината е изпратила хора да демонтират постройката. 


Виж коментарите (6)
Още новини от Новини от Варна:
Кметът: Обявяваме война на боклука във Варна. Ще се налагат санкц...
Бойко Борисов от Варна: Изобщо не се глася за премиер
Гражданин сравни градския транспорт в Пловдив и Варна
Вижте положението след големия пожар на бившата Циркова площадка ...
Голям пожар във Варна! 
Чужди медии хвалят родни курорти по морето: 600 до 700 евро за се...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).