Събарят опасни постройки в МБАЛ "Св. Анна", вдигат музей и заведение на тяхно място

Автор: Пламена Николова
Коментари (2)
15:56 / 04.09.2019
7825
Музей ще побере историята на варненския "Пирогов", който навършва 140 години от своето създаване. Той ще бъде изграден на мястото на стари и опасни постройки в двора на МБАЛ "Св. Анна", които до дни ще бъдат съборени, сподели за Varna24.bg директорът на болничното заведение д-р Красимир Петров.

Проектът предвижда на мястото на старата морга и два изтърбушени склада в двора на болницата да изникне интересен архитектурен комплекс. Той ще приюти не само музейна експозиция за историята на здравното заведение, но и заведение от типа на ирландски пъб, както и място за отдих на персонала на болницата. 

Решението дошло след зачестилите случаи, при които клошари използвали за подслон и тоалетна изоставените постройки. Зачестили и опитите за кражби, сподели д-р Петров. 

Идеята е в синхрон с упоритата работа по обновяването на болницата, където бяха ремонтирани и модернизирани на 90% отделенията, които работят с пациенти, както и тези, които не работят с пациенти. С нова визия и апаратура са реанимацията, АГ-отделението, неврохирургията и др. В двора на болницата бе изграден чудесен кът за отдих с малък параклис, където пациенти и близките им могат да останат насаме със себе си и молитвите си за здраве. 

"Модернизацията върви от две години, като целта е болницата да бъде преведена в тон с изискванията и очакванията, които имат пациентите от подобен тип здравни заведения. След ремонта на почти всички отделения, започваме да обръщаме по-голямо внимание на общите части , в това число асансьори, площадки, дворното пространство, фасадите.  Предстои обновяване на цялата фасада на хирургичния блок, включително и на покривната конструкция. В района на складовете и другите стари и опасни постройки е разположена най-старата сграда в болницата, поне по документи. Там се помещаваше патоанатомията, но успахме в рамките на два месеца да я пребазираме на място с много по-добри условия. След събарянето на старите постройки ще се запази зеленината, а най-старата сграда ще бъде реставрирана. Събарянето на старите сгради ще стане за сметка на фирмите, които ще използват материалите, които ще останат след събарянето. След това ще имаме тежката задача да скрием по някакъв начин тръбите на парното, които минават през болницата и я загрозяват", обясни д-р Петров.

Какво още каза шефът на болницата вижте във видеото!

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).