Събарят знаковата за Варна сграда "Гъбата", за да построят 12-етажен хотел

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (6)
10:01 / 01.12.2022
2333
Недоволство във Варна заради предстоящото събаряне на знакова сграда в сърцето на града. На мястото на бившата обществена баня, известна като "Гъбата", ще бъде издигнат 12-етажен хотел.

Идеята на частните собственици предизвика и протест през уикенда. Сградата е сторена през 60-те г. на XX век. Макар да няма статут на паметник на културата, през последните години е оставена на произвола на съдбата. Тя е затворила врати преди десетина години.

В момента се намира в окаяно състояние.

"Нашата цел е да съхраним културно-историческия облик на Стара Варна и да ценим миналото си“, заяви пред bTV Юлия Стоева от фондация "Гея“.

Според Теодосий Бялков трябва да използваме повода, който ни дава баня "Гъбата“, за да запазим много други сгради.

Инвеститорът Пламен Панайотов обясни, че има издадено разрешение за строеж от 15 май.

"Още през 2015 г. има одобрен РУП, който допуска строителството на 12-етажна сграда. Всякакво отклонение от параметрите му предвиждат или изискват изцяло ново започване на целия процес на инвестиционно проектиране“, обясни инвеститорът Пламен Панайотов.

"Адмирираме усилията на общността през частния казус да стигне до едно по-общо решение за много други сгради, които дори със статут на паметници на културата, продължават да се рушат, какво остава за една сграда, която няма такъв статут“, добави той.

Инвеститорът Владимир Щерев обясни, че никога в банята не е имало истинска минерална вода и тя няма функция като сграда в този си вид. По думите му тя е опасна.

"Варна трябва да расте не само с идеята за старините, но тя трябва да стане модерен град“, допълни той.

"Смятам, че за тази околна среда, 12 етажа са малко в повече. Това е действащо градоустройство, то е задължително, така че нямам възможност да изразявам лично мнение, гледам дали са спазени всички документи, а те са налице. Това е знакова сграда за архитектурата на Варна“, заяви главният архитект на Община Варна Виктор Бузев.


Виж коментарите (6)
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).