Събират подписи за създаването на стая за взимане на дрога

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (8)
13:24 / 24.08.2015
553
Стартира петиция за създаването на стая за употреба на наркотици в България. Идеята на неправителствени организации е да се обособи специално място, в което зависимите да си инжектират дрога.

"Хората когато чуят, се стряскат и казват "Ама как така, ще им помагаме да се друсат?" . Целта на стаята е не да отказват наркотиците, а да взимат безопасно наркотици за себе си и за околните", обясни Юлия Георгиева от фондация "Инициатива за здраве".

В света има близо 100 стаи за безопасна консумация на наркотици. Наричат ги така, защото там работят медицински лица, а зависимите взимат дозата си със стерилни игли и спринцовки. "Това рязко ще намали инфекциите, пренасяни по кръвен път и буквално ще прекрати свръхдозите", твърди Юлия. Над 100 души вече са се подписали в петицията за създаване на подобна стая и в София.

На противоположното мнение обаче са специалистите, които помагат на пристрастените да се откажат. "Предпазвайки хората, от кръвнопреносими заболявания и от това нещата да се случват на улицата в крайна сметка се промотира този начин на употреба", твърди Желяз Турлаков.

Аргументи против има и Григор. Младият мъж е бил в плен на дрогата 14 години. "Това няма да помогне да се реши проблема, един такъв център ще събере наркозависимите на едно място и хората около този център ще пропищят", коментира той. Григор не е взимал наркотици от четири години. "Аз продължавам и до ден днешен да се боря с това, много усилия ми коства, но не забравям, че съм бил и мога пак да посегна", сподели той.

Източник: Нова тв


Виж коментарите (8)
Още новини от Новини от Варна:
Близки кадри на катастрофата, при която шофьор на Мерцедес се заб...
Фирмата, преасфалтирала пътя след катастрофата с НСО и Петков, не...
Няма край! Тежка катастрофа във Варна, автомобил се заби в спирка...
Снимки от катастрофата на пътя Варна-Добрич: Било е страшно!
Обявиха опасност за обилни валежи в осем области за утре
Състоянието на жената от катастрофата с НСО и Кирил Петков се под...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).