Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Събориха най-романтичната къща във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 15:46 / 06.02.2017Коментари (0)6738
© Фейсбук
Събориха поредния архитектурен уникат, така известната Розова къща. Само за няколко часа в събота багер срина сградата на ул. "Петър", алармира във Фейсбук Асен Генов от групата "Стара Варна", като илюстрира със снимки поредната поразия в центъра на града." Научих в понеделник , лично за мен това беше къщата-фаворит с най-голяма романтика, с невероятен двор и красива роза на входа", каза за "Труд" главният архитект на града Виктор Бузев.

От общината няма издадено строително разрешително за вдигане на нов обект на нейно място, постъпило е само искане за насочване на отпадъците и маршрут за извозването им, на което не е даден отговор. Миналата година разрушиха фасадата на къщата, като забиха едни стиропори и сега са решили да я съборят. Има багер, има свидетели, не могат да кажат, че сама е паднала. Но общината е с вързани ръце според закона, мога само да не съгласувам искането за отпадъците и камарата с боклуци да стои в двора, обясни още арх. Бузев.

Къщата е в списъка от 250 стари сгради във Варна, предложени общината за паметници на културата, за които се чака одобрението от Националния институт за недвижимо културно наследство
/НИНКН/. Вече 450 старини с история и уникална архитектура край морето получиха този статут.

Миналото лято изненадващо рухна къща-паметник на културата на най-оживения варненски булевард"Княз БорисI", а през 2008 г. гръмна скандалът с така наречената Картофена къща в града, за която общината беше дала разрешително за събаряне, а след това наложи забрана за нов строеж и собствениците й заведоха съдебен иск срещу нея за близо 6 млн.лева.

Не е изключено сега съдбата на Розовата къща да последват и други стари сгради, докато все още чакат ред за одобрение от НИНКН. В момента масово се рушат къщи уникати на ул."Славянска", на "Ив.Вазов и на други места в града, предупреди Християн Облаков, създател на сдружението "Стара Варна". Розовата къща е строена през 80-те години на XIX в. и около нея е била първата българска махала във Варна от преди Освобождението, посочи Облаков.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Изграждане на Национална детска болница в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: