Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Събраха близо 2 000 подписа срещу сечта на горите край "Аспарухово"
Автор: Екип Varna24.bg 14:00 / 07.04.2015Коментари (0)655
©
На 4 април, в седмицата на гората, група граждани от Варна организираха поход с посещение на масовата сеч над кв. "Аспарухово", част от събитието "Да спасим горите край Аспарухово 2". В похода се включиха 32-ма души, от които 7 деца под 10 години. Походът започна с изпяване на песента "Хубава си моя горо" в центъра на кв. "Аспарухово" и тръгване нагоре по дерето до ул."Моряшка". След излизане от строителните граници на квартала, походът премина по черен горски път и по пътека сред красива смесена гора (дъб, габър и мъждрян). След това участниците бяха дълбоко потресени при гледката на безумната сеч, простираща се от двете страни на едно дере в протежение на около 2 километра при ширина на сечището от 100 до 400 метра. Клоните бяха разпилени и захвърлени често в самото дере, оттичащо се към кв. "Аспарухово", имаше и неизвозени дървени трупи. На места беше сечено при наклони близки до, а може би и над 20 градуса. Имаше цели участъци с размери 150м / 70м, в които не бе оставено нито едно дърво. В тези голи участъци направиха замерване на две места и се оказа, че в квадрат с площ от 100 км.м са отсечени 9 или 10 дъбови дървета със среден диаметър 30-40см. Ето какво заявяват борците срещу сечта край "Аспарухово":

Доколкото научихме това било законно сечище. Питаме, обаче, ние как е възможно това да е законно след като чл.1 ал.2 от Закона на горите гласи:

"Целите на закона са:

1. опазване и увеличаване площта на горите;

2. поддържане и подобряване състоянието на горите;

3. гарантиране и поддържане на екосистемните, социалните и икономическите функции на горските територии;

6. осигуряване на възможности за отдих на населението и подобряване на условията за рекреация;"

Ние, непрофесионалистите, не успяхме да видим как е спазен закона тук. Затова бяхме отправили, изрична писмена покана внесена 3 дни преди събитието в деловодствата на Община Варна, Държавно горско стопанство Варна, Районна дирекция по горите Варна и РИОСВ Варна. Уви, нямаше техен представител нито на похода, нито на изрично организираната среща за лесен достъп до сечището с автомобил.

На връщане към квартал "Аспархово" преминахме през горите, които вече бяха разредени до степен, в която издънковата и храстовидна растителност напълно обезличава единичните останали дъбови дървета. Такава ще бъде картината и на новото сечище след 4-5 години.

Да, такива сечища имаше в района и преди голямото наводнение от юни 2014г., но що за безумие е да се отсекат дърветата от такава голяма площ след наводненията и не е ли крайно време да се прекрати дърводобива от площите, където водата се оттича към кв. "Аспарухово". Не е ли крайно време институциите да застанат зад правото на гражданите на живот, на здравословна среда, на чиста природа, а не постоянно да обслужват икономическите интереси на твърде ограничен брой лица?

На 06.04.2015г. внесохме и втората партида от подписката за забрана изсичането на горите над кв. "Аспарухово", съдържаща 1252 подписа от които 857 подписа на жители от кв. "Аспарухово". Така в рамките основно на 5-6 часа през два съботни дни се събраха общо 1902 подписа, в т.ч. 1376 подписа на жители на кв."Аспарухово".

Благодарим на всички, които ни подкрепиха. Надяваме се те да продължават да информират своите приятели и познати за проблема.

До Великденските празници ние не планираме нова обществена проява. Очакваме скоро да осъществим контакти с институциите и те да направят едно малко, но велико дело, от полза на всички жители и гости на кв. "Аспарухово".









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: