Събраха близо 2 000 подписа срещу сечта на горите край "Аспарухово"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:00 / 07.04.2015
662
На 4 април, в седмицата на гората, група граждани от Варна организираха поход с посещение на масовата сеч над кв. "Аспарухово", част от събитието "Да спасим горите край Аспарухово 2". В похода се включиха 32-ма души, от които 7 деца под 10 години. Походът започна с изпяване на песента "Хубава си моя горо" в центъра на кв. "Аспарухово" и тръгване нагоре по дерето до ул."Моряшка". След излизане от строителните граници на квартала, походът премина по черен горски път и по пътека сред красива смесена гора (дъб, габър и мъждрян). След това участниците бяха дълбоко потресени при гледката на безумната сеч, простираща се от двете страни на едно дере в протежение на около 2 километра при ширина на сечището от 100 до 400 метра. Клоните бяха разпилени и захвърлени често в самото дере, оттичащо се към кв. "Аспарухово", имаше и неизвозени дървени трупи. На места беше сечено при наклони близки до, а може би и над 20 градуса. Имаше цели участъци с размери 150м / 70м, в които не бе оставено нито едно дърво. В тези голи участъци направиха замерване на две места и се оказа, че в квадрат с площ от 100 км.м са отсечени 9 или 10 дъбови дървета със среден диаметър 30-40см. Ето какво заявяват борците срещу сечта край "Аспарухово":

Доколкото научихме това било законно сечище. Питаме, обаче, ние как е възможно това да е законно след като чл.1 ал.2 от Закона на горите гласи:

"Целите на закона са:

1. опазване и увеличаване площта на горите;

2. поддържане и подобряване състоянието на горите;

3. гарантиране и поддържане на екосистемните, социалните и икономическите функции на горските територии;

6. осигуряване на възможности за отдих на населението и подобряване на условията за рекреация;"

Ние, непрофесионалистите, не успяхме да видим как е спазен закона тук. Затова бяхме отправили, изрична писмена покана внесена 3 дни преди събитието в деловодствата на Община Варна, Държавно горско стопанство Варна, Районна дирекция по горите Варна и РИОСВ Варна. Уви, нямаше техен представител нито на похода, нито на изрично организираната среща за лесен достъп до сечището с автомобил.

На връщане към квартал "Аспархово" преминахме през горите, които вече бяха разредени до степен, в която издънковата и храстовидна растителност напълно обезличава единичните останали дъбови дървета. Такава ще бъде картината и на новото сечище след 4-5 години.

Да, такива сечища имаше в района и преди голямото наводнение от юни 2014г., но що за безумие е да се отсекат дърветата от такава голяма площ след наводненията и не е ли крайно време да се прекрати дърводобива от площите, където водата се оттича към кв. "Аспарухово". Не е ли крайно време институциите да застанат зад правото на гражданите на живот, на здравословна среда, на чиста природа, а не постоянно да обслужват икономическите интереси на твърде ограничен брой лица?

На 06.04.2015г. внесохме и втората партида от подписката за забрана изсичането на горите над кв. "Аспарухово", съдържаща 1252 подписа от които 857 подписа на жители от кв. "Аспарухово". Така в рамките основно на 5-6 часа през два съботни дни се събраха общо 1902 подписа, в т.ч. 1376 подписа на жители на кв."Аспарухово".

Благодарим на всички, които ни подкрепиха. Надяваме се те да продължават да информират своите приятели и познати за проблема.

До Великденските празници ние не планираме нова обществена проява. Очакваме скоро да осъществим контакти с институциите и те да направят едно малко, но велико дело, от полза на всички жители и гости на кв. "Аспарухово".


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Важна заповед от кмета на Варна! Който я наруши - може да отнесе ...
Експерт от Варна: Язовир Елешница е в опасност, трябват спешни ме...
Близо 100 деца от цяла България бяха отличени в конкурса "Детско ...
За първи път: Пуснаха автобусни курсове тип "шатъл" във Варна
Община Варна се самосезира по сигнали на граждани за косенето на ...
Руши се район, който туристите много обичат да снимат във Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).