Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Събраха в книга фотоси на макети във Варна, реализирани от 1960 г. до 1975 г.
Автор: Пламена Николова 12:45 / 17.11.2020Коментари (0)1549
©
Алманах на Макетно ателие при Районна Проектантска Организация - Варна, за периода 1960 г. - 1975 г., бе представен днес на пресконференция във Варна. В него са включени над 200 фотоси на макети, направени през този период. Това са проекти на множество емблематични сгради в морската столица, като Фестивалния и конгресен център, Дворецът на културата и спорта, хотел "Черно море", баня "Гъбата", сградата на община Варна и десетки други.

Ръководител на макетното ателие е Милко Минков. Те са негова лична собственост, като такива не са разпространявани никъде в публичното пространство, което ги прави още по-ценни за запазване на част от историята на града за бъдещите поколения.

Макетите са изработени по проекти на едни от най-изявените архитекти по това време - имена, като: К. Бойчев, В. Маноян, С. Колчев, М. Маринов, Г. Саваков, Д. Христов, К. Христов, С. Саралиев и др.

Алманахът съдържа и фотоси на нереализирани проекти във Варна - като, например, варианти за сградата на Партиен дом (сега сграда на Община Варна), Дворец на културата и спорта, булеварди, Съдебна палата и др.

В Алманаха са публикувани и фотоси на макети, свързани с развитието през посочения период и на други градове в България, чийто проекти са изготвени от варненски архитекти, което показва високия професионализъм на специалистите, творили в Морската столица.

В Алманаха има и снимки на проекта на Националния арт център в Лагос, Нигерия, който е изготвен също от варненския проектант С. Колчев, и е четири пъти по голямо копие на един от символите на нашия град - Дворецът на културата и спорта.

Алманахът е полезен за запазване историята на Варна за бъдещето, тъй като снимките на макетите не са публикувани (личен архив са), а са на емблематични сгради в града, и ще бъде част от културно-историческото наследство на морската столица.

Той е издаден по проект на Сдружение "Младежки информационен доброволчески център", по фонд "Култура" на община Варна. Изданието ще бъде дарено на библиотеки.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Газови доставки
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: