Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Събщиха интересни подробности около сагата с рухналия хотел "Вероника"
Автор: Пламена Николова 09:16 / 15.02.2021Коментари (0)1688
© bTV
Варненският апелативен съд ще се произнесе по делото "Вероника“ в законовия двумесечен срок. В края на миналата седмица съдът даде ход на процеса за рухването на хотела, проведе въззивно съдебно следствие и изслуша пледоариите на страните, съобщиха от пресслужбата на съдебната институция.

Предмет на производството пред втората инстанция е присъда на Варненския окръжен съд от 2019 г., с която двама от подсъдимите са признати за виновни: Георги Г., управител на "Дигинг“ЕООД е с наложено ефективно наказание, а Пламен Н. от "Бултранспорт груп“ ЕООД – с условно. Първата инстанция оправда Валентин П. и Виолета Д. от "Инекс консулт“ООД, и Валентин Т. и Мехнур М. от "Планекс“ООД

Георги Г. изяви желание да даде обяснения пред съдебния състав. Той каза, че неговият ангажимент бил единствено да отдаде под наем специализиран багер за събарянето на последните 5 етажа от 11-етажното здание. Не познавал работниците и не им е предлагал пари, защото не е имал мотив за това. Според свидетелски показания, Георги обещал по 5 хиляди лева на тези, които срежат колоните на партерния етаж. Защитата му смята, че неустановено лице е мотивирало финансово мъжете да предприемат действията. Адвокатите твърдят, че прокуратурата е пропуснала основната фигура в делото – на възложителя – Международен панаир Пловдив. Налице било разминаване между предвидените в документацията и предприетите действия – вместо посочените "ремонт, реконструкция и модернизация“ било извършено събаряне на хотела. Това е бил единственият замисъл на възложителя, изтъкна процесуалният представител на Георги Г.

Защитата на получилия условна присъда от първата инстанция Пламен Н. посочи, че не е била изяснена степента на съпричиняването – загиналите работници не са зачели забраната за влизане в обекта, а след като двукратно са били извеждани от там, отново са влезли, при това в извънработно време.

Защитниците на Валентин П. и Виолета Д. настояха, че двамата са били само част от надзора и нямат вина за инцидента.

Адвокатите на Валентин Т. от "Планекс“ припомниха, че той е издал забрана за влизане в обекта. Това дружество трябвало да изпълни само грубия строеж, но не и премахването на старата сграда, което било възложено на "Бултранспорт груп“. Мехнур М. извел работниците от терена, в изпълнение на забраната.

Представителят на Апелативната прокуратура подчерта, че без сложната поредица от нарушаване на задълженията на всеки един от подсъдимите, не би се стигнало до фаталния резултат. Според държавното обвинение, Георги Г. е не просто наемодател на техника, а човекът, създал организация за рязане на колоните.

Частното обвинение помоли съда да признае шестимата за виновни.

Всеки от изправените на съд помоли да бъде оправдан.

Хотел "Вероника“ в кк "Слънчев ден“ рухна на 8 април 2015 г. На място загинаха 4-римата работници, участвали в събарянето, чрез ръчно къртене на носещите колони и рязане на арматурите им. Производството е второ поред пред настоящата инстанция след като Върховният касационен съд върна делото за ново разглеждане от Апелативен съд - Варна.



Още по темата: общо новини по темата: 57
23.06.2023 »
21.09.2021 »
11.02.2021 »
23.10.2020 »
22.10.2020 »
27.09.2019 »
предишна страница [ 1/10 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
Решения на Общински съвет Варна
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: