Съдебната медиация във Варна вече демонстрира добри резултати

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:32 / 09.11.2017
1777
По повод навършването на 2 години от откриването на Центъра по медиация, административните ръководители на Окръжен и Районен съд - Варна Марин Маринов и Ерна Якова - Павлова споделиха на брифинг, че каузата "Съдебна медиация във Варна" вече има поддръжници и демонстрира добри резултати. На срещата с медиите присъства и Мария Бонева - един от активните медиатори към Центъра.

От откриването на центъра има над 100 подадени заявления за медиация. (преобладаващата част от тях са по дела на Районен съд - Варна, към 20% по дела на Окръжен съд - Варна, и по няколко дела на РС - Провадия и РС - Девня). Около 70% от всички подадени заявления за медиация са по граждански дела, а по 15% са съответно тези по търговски дела и по наказателни дела от частен характер (НЧХД). Прави впечатление, че сред гражданските дела, по които се ползват способите на медиацията за разрешаване на спорове, преобладават делата за делби и за договорни отношения между физически лица, както и спорове по семейния кодекс - за развод, за родителски права и издръжка. 

Методът се явява успешен средно при всеки трети случай на медиация. Друго предимство на медиацията, което се потвърди през тези две години от създаването на Центъра, е пестенето на време и по-бързата процедура за решаване на спорове за всяка от страните по дела. Данните сочат, че преобладаващата част от медиациите се решават при средна продължителност от 2 срещи.

Общо за двугодишния период около 10% са несъстоялите се процедури по медиации. Причината за тях е, че едната страна е изразила готовност и е пуснала заявление за медиация, но другата страна е проявила нежелание да се яви - обикновено това се отнася за случаи когато една от страните по дела представлява етажна собственост или т.нар. "дружества-монополисти"). Има и дела, при които след осъществяване на връзка между страните, са постигнати извънсъдебни спогодби и делата са били прекратени или приключили с признаване на иска.

От началото на тази година, от четирите съдилища, са били препратени в Центъра по медиация общо 53 дела. По 38 от заявленията са насрочени медиации, като са проведени 64 медиационни срещи.

По 11 дела не е проведена процедура по медиация, поради нежелание на една от страните; по 4 от делата срещите с координатори и медиатори все още продължават, а има и няколко приключили случаи с признаване, оттегляне или отказ от иска.

През 2017 г.са постигнати 19 споразумения - 1 по дело за делба 1 за развод, 7 по дела за упражняване на родителски права, 5 по облигационни искове (т.е. спорове свързани с изпълнение на договорни отношения), 2 по НЧХД и 3 по дела за домашно насилие.

От фактически проведените медиации в Центъра досега за 2017 г. споразуменията представляват 50%, като размера на материалния интерес за делата, приключили със спогодба е 7090лв.

Припомняме, че услугите в Центъра са безплатни за страните, които имат висящи дела в Районен съд - Варна, Районен съд - Девня, Районен съд - Провадия и Окръжен съд - Варна, а медиаторите в Центъра работят безвъзмездно.

Окръжен и Районен съд - Варна ще отбележат втората годишнина на Центъра с Дни на отворени врати на 16 и 17 ноември. Между 10 и 12 часа координаторите на Центъра ще се срещат с граждани на две места:
Окръжен съд Варна - ет. 4, стая 410
Районен съд Варна - ет.5, стая 2

На 17 ноември в Центъра по медиация ще гостуват студенти-икономисти, които ще се запознаят със симулирани медиационни процедури, след което ще имат възможност да дискутират с магистрат възможностите за прилагане на медиация при разрешаване на имуществени спорове и казуси, свързани с вещно право.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).