Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Съдебната реформа е един от основните акценти в предизборната кампания на коалиция "Изправи се! Мутри вън"
Автор: Пламена Николова 08:29 / 26.06.2021Коментари (0)2174
©
Закриване на специализираните съд и прокуратура, смяна на главния прокурор, нов Висш съдебен съвет при изтичането на мандата на настоящия след броени месеци обсъждаха на среща с водачът на коалицията във Варна – Татяна Дончева работещи в системата.

Обществото ни се нуждае от усещане за сигурност и за справедливост, сподели Татяна Дончева.

В близката една година на масата трябва да бъдат поставени много въпроси, които да бъдат подложени на широко обществено обсъждане. Целта е да успеем като държава да преструктурираме съдебната система така, че тя да отговаря на сегашната ситуация. 

Важно е да отчетем и опита на останалите държави в Източна Европа, чиято съдебна система до промените през 1989 г., също като нашата, се опираше на съветския модел.

Големият въпрос при това е къде е мястото на прокуратурата у нас, която като развитие не върви с темповете, с които се променя съда, коментира Дончева, която има и 7-годишен опит като прокурор. Почти непреодолимо е изваждането на прокуратурата от съдебната система, но все още не сме си изяснили като общество какво е мястото ѝ. 

Понастоящем в системата на прокуратурата начинът на влияние не е като при съдилищата, там са запазени много съветски остатъци и даването на заповеди, а прокурорите трябва да работят само и единствено на базата на свидетелства и факти, убедена е Татяна Дончева.

В последните години изпълнителната власт превърна прокуратурата в инструмент за икономическа и политическа репресия, категорична е тя. 

Задължителен факт е при предстоящата съдебна реформа да отчитаме и демографските предизвикателства. Особено що се касае до модела, избран от ВСС за закриване на над 50 районни съдилища. В същото време трябва да не се забравя и за натовареността на съдиите и отдалечеността, каза още Дончева пред магистратите от Варна.

Трябва в много спешен порядък да се поставят на широко обсъждане въпросите за мястото на районните съдилища, защото те касаят много отделния страни.

Според водача на коалиция "Изправи се! Мутри вън!“ всички бъдещи промени в съдебната система и в частност в прокуратурата, трябва да се обсъждат и приемат на отделни панели. Така ще се избегне риска всяка законодателна или организационна инициатива да се третира като промяна в държавното устройство.

Подобен подход трябва да се прилага и в случаите, когато се обсъждат и се работи по промени, касаещи местната власт и администрация, бизнеса и др.

По-детайлно обсъждане и очертаване на съдебната карта, промяна в срока за придобиване на статут на несменяемост на магистратите и промяната в подсъдността на делата, разглеждани от районните и окръжните съдилища също влязоха във фокуса на срещата.

Повече за пълната листа и за експертизата на кандидатите за народни представители на  "Изправи се! Мутри вън!“ може да откриете тук.

В интегралната бюлетина за предсрочните парламентарни избори на 11 юли, коалицията е под номер 8.



Още по темата: общо новини по темата: 3350
11.10.2022 »
14.07.2022 »
06.07.2022 »
25.05.2022 »
23.05.2022 »
05.05.2022 »
предишна страница [ 1/559 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: