Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Съдебната сага срещу Веселин Марешки е на финалната права
Автор: Екип Varna24.bg 09:53 / 23.04.2021Коментари (1)1764
© Varna24.bg
Архив
Процесът срещу лидера на партия "Воля" Веселин Марешки е пред финал. Делото срещу него за изнудване ще бъде гледано днес от Върховния касационен съд, съобщава Дарик. Съдебната сага продължава вече 6 години, в рамките на които се случиха няколко обрата. На първа инстанция Марешки и другата подсъдима с него – бизнес дамата Красимира Колева, бяха оправдани. След това обаче Апелативният съд във Варна постанови ефективни присъди. 

Случаят, заради който Веселин Марешки получи тежки обвинения и може да влезе в затвора, датира от есента на 2014 г., когато той е бил потърсен за съдействие от Красимира Колева. Тя и бившият й съпруг Тони Димитров заедно притежавали помещение на улица "Студентска". То се намира в сграда, която е собственост на Веселин Марешки. След развода между съпрузите Димитров започва да управлява имота и той е даден под наем за пицария на Асен Миланов. Колева не получава приходи, а претендира, че има право на такива. Затова се обръща за съдействие към Веселин Марешки, на когото дължи пари. Обещава му да погаси задълженията си, ако прибира наемите.

От своя страна Марешки се обръща към бившия полицай Веселин Жеков, който през 2009 г. беше осъден като лидер на наркогрупировката "Фирмата". Дава му 25 000 лева, за да въздейства на Асен Миланов и той да превежда сумите за наема на Марешки. Със съдействието на Жеков лице е уговорена среща между Марешки и Миланов, на която фармацевтичният бос иска месечният наем от 5 000 лева да бъде плащан на него. Миланов обаче отказва, докато не види документ за собственост.

Ядосан от реакцията му Марешки вдига сумата на 10 000 лева, защото терасата пицарията била разширена и попада на негов терен. Заплашва Миланов, че в противен случай ще разруши заведението. Марешки действително наема строителна фирма, чиито работници според обвинителния акт успяват да нанесат щети за близо 15 хиляди лева. 

Делото срещу Веселин Марешки започна в края на 2015 г., като той и Красимира Колева са обвинени за изнудване на Асен Миланов. Отделно срещу Марешки е повдигнато обвинение и за нанасяне на лека телесна повреда на общинския съветник и лидер на партия "Възраждане" Костадин Костадинов. Той е потърсен за съдействие от Асен Миланов и след пристигането му в пицарията е ударен с юмрук в лицето от Марешки. 

След проведени множество заседания делото трябваше да бъде прекратено и да започне отначало, тъй като срещу съдията бяха повдигнати обвинения за оказване на натиск над прокурор по друг казус. 

Така 5 години след инцидента в пицарията се стигна до решение на първа инстанция. Варненският окръжен съд оправда двамата подсъдими по обвиненията за изнудване. Междувременно изтече давността по обвинението за нанесената от Марешки лека телесна повреда на Костадинов. 

На втора инстанция се стигна до пълен обрат. Варненският апелативен съд призна за виновни Марешки и Колева и постанови ефективни присъди. Веселин Марешки получи 4 години затвор, а Красимира Колева - 3 години и 6 месеца. В мотивите си магистратите посочиха, че наказанията са под минимума заради прекомерната продължителност на делото. 

Така делото стигна до Върховния касационен съд, който първоначално трябваше да го разглежда в началото на месец март. Заради предизборната кампания, в която партията на Веселин Марешки участва, процесът беше отложен, за да не окаже влияние върху изборния резултат. 

В жалбите си Марешки и Колева за оправдателни присъди и връщане на делото за ново разглеждане. Касационна жалба е подал и Асен Миланов, който настоява да бъде уважен заведения от него граждански иск за претърпените вреди в размер на близо 55 хил. лева.   




Още по темата: общо новини по темата: 49
10.03.2022 »
10.03.2022 »
17.11.2020 »
14.09.2020 »
11.09.2020 »
23.07.2020 »
предишна страница [ 1/9 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Е, най-после ще го освободят от отговорност!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: