Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Съдебните лекари изпълниха заканите си, отказват първия труп
Автор: Екип Varna24.bg 11:34 / 16.05.2011Коментари (0)1021
© Varna24.bg
Съдебните медици във Варна изпълниха заканата си да спрат работа в понеделник и вече е факт първия отказан за приемане и експертиза труп. Той е на 31- годишна украйнка, намерена мъртва в село Любен Каравелово. По данни на бърза помощ жената е открита в цех за отглеждане на патици. Фелдшер е намерил задграничен паспорт на починалата, но не е открил личната й карта. В момента полицаи от Аксаково чакат решение на прокурор.

В такива случаи на намерен труп дознателят докладва на прокурора и той вече решава какво да прави, заявиха от пресцентъра на ОДП МВР - Варна. Аутопсия на трупа могат да извършат само съдебните медици, допълниха от полицията.

"Ние няма да направим експертиза на трупа, няма да го приемем", категоричен бе председателят на Българския институт на съдебно-медицинските специалисти д-р Вилиян Доков.

От днес съдебните медици от двете болници МБАЛ "Св. Анна" и УМБАЛ "Св. Марина" във Варна спират работа и преустановяват огледи, аутопсии и издаване на смъртни актове за нуждите на МВР. Причината е, че от полицията отказват да плащат на лекарите от януари насам.

От началото на годината с промени в Закона за лечебните заведения, плащането на съдебните експертизи е възложено само на съдебната власт. В същото време обаче съдебната система може да плаща само експертизите, поръчани от следствието, прокуратурата и съда.

До 2-3 дни проблемът със заплащането на съдебните медици ще бъде решен и лекарите ще си получат неизплатените средства, заяви в събота министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов.

От март ни обещават, че проблемът ще се реши, коментира д-р Доков. Той обяви, че протестите на съдебните медици ще продължат докато въпросът с плащането не бъде ясно регламентиран.

Малко по-късно днес, в 14 часа д-р Вилиям Доков ще присъства на насроченото заседание на комисията по здравеопазване в НС, където ще се разискват проблемите с плащанията на медиците и опциите за промяна в закона.

Източник: "Позвънете: ВестникЪт"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Двойно убийство в Пловдив!
Ремонти във Варна
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: