Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Съдии изнасят лекции пред ученици от Варненската търговска гимназия
Автор: Екип Varna24.bg 12:12 / 14.03.2019Коментари (0)1237
©
В изпълнение на Образователната програма на ВСС "Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ съдиите – Веселина Чолакова и Таня Димитрова от Административен съд – Варна изнесоха открити уроци пред единадесетокласници от ВТГ "Г.С.Раковски“. Над 60 ученика имаха възможността да се запознаят с функциите и структурата на съдебната система, разделението на властите; с качествата, които трябва да притежава човекът под тогата; как се става съдия и какви са изискванията на Закона за съдебната власт.

На въпроса на съдия Веселина Чолакова към младите хора - "какви качества според тях трябва да притежава един съдия и как те виждат професията съдия“, учениците откроиха като най-важни честността, безпристрастността, компетентността на съдията. Като им разказа библейската притча за цар Соломон, съдия Чолакова допълни, че съдията трябва да бъде справедлив и толерантен; открит, политически неутрален, точен и с еднакво отношение към всички. Тя подчерта, че съдът постановява винаги "в името на народа“. "Не хората са създадени за съда, а съдът е създаден за хората“ – отбеляза съдията.

В своите лекции съдиите поставиха акцент на "формулата за политическото разделение на властта“, която е изложена от Шарл дьо Монтескьо в епохата на буржоазните революции и е основен принцип в Конституцията на Р България, приета през 1991 год. "Колко Конституции има през годините РБългария“ – с този въпрос към младите хора започна открития си урок съдия Таня Димитрова. В своето изложение съдията запозна учениците с ролята на следствените органи, прокуратурата и съда; със структурата на съдебната система и видовете съдилища, както и видовете дела, които разглеждат административните съдилища. Особен интерес за учениците представляваше, като пример за разделение на властите, представеният казус от съдия Таня Димитрова на тема: "как функция на законодателната власт е Законът за движението по пътищата; как на изпълнителната власт е компетентността да удостовери наличието на придобити знания за правоспособност на управление на МПС, да издаде свидетелството за управление на МПС, както и на изпълнителната власт е възложен контролът по спазване на правилата за движение по пътищата и налагането на административни наказания и принудителни мерки; как на съдебната власт е възложен контролът за законосъобразността на актовете на изпълнителната власт. Съдията постави акцент на това, какво очаква младите хора като рестриктивни мерки и глоби, ако си позволят да управляват МПС, без да имат свидетелство за управление или с превишена скорост“.  

Учениците от Варненска търговска гимназия изслушаха с интерес лекциите на двамата съдии, участваха активно в обсъждането на темите и зададоха въпроси, свързани с историята на съдебната система, със Закона за движението по пътищата и промените, които предстоят.

Като продължение на съвместната ни работа по Образователната програма, подготвяме провеждането на кръгла маса в навечерието на 16 април 2019 год., по повод 140-годишнината от Учредителното събрание и Търновската конституция.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
Интегриран градски транспорт на Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: