Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Съдия Мария Терзийска от Окръжен съд - Варна е номинирана за член на ВСС от съдийската квота
Автор: Екип Varna24.bg 13:48 / 13.04.2022Коментари (0)1104
©
С подкрепата на 157 съдии, Окръжен съд – Варна издигна кандидатурата на Мария Терзийска за член на Висшия съдебен съвет от съдийската квота. В момента тя е заместник- председател и ръководител на Търговско отделение в съда. Кандидатурата и́ подкрепят магистрати от 13 съдилища от Апелативен район – Варна. Това са всички съдии от Окръжен съд – Варна, нейни колеги от Апелативен съд – Варна, Окръжен съд – Силистра, Окръжен съд – Разград, районните съдилища във Варна, Девня, Провадия, Разград, Исперих, Тутракан, Силистра, Дулово и съдии от Административен съд - Варна, съобщиха от пресслужбата на Окръжен съд Варна.

"Като осъзнаваме отговорността на всеки един от нас за собствения ни избор, водени от желанието си развитието на съдебната власт да се повери на доказали се с морал и професионализъм юристи, както и необходимостта от оптимална представителност на съдиите в България, издигаме кандидатурата на съдия Мария Терзийска за изборен член на Висшия съдебен съвет“, се казва в предложението на колегите и́.

Те посочват, че през годините тя се е доказала като отговорен и изключително добре подготвен магистрат, с безупречна професионална репутация и отдаденост на съдийската работа, който активно работи за развитието на правораздавателната система.

"Качествата, които отличават съдия Мария Терзийска са стремежът й за непрекъснато професионално усъвършенстване, бързина и прецизност в правораздавателната дейност. Като заместник-председател демонстрира способности за поемане на отговорност в сложни ситуации, съумявайки да организира и ръководи екипа си с откритост и толерантност. Доказала е уменията си да отстоява принципни позиции, като се съобразява с различни мнения и гледни точки. Професионалните, етичните и организационни способности на съдия Мария Терзийска са високо ценени не само като на колега, но и като лектор от екипа на НИП, а също и като представител на българската съдебна система в рамките на многобройни прояви с международен характер“, се посочва в предложението..

Съдия Мария Терзийска притежава над двадесет и две годишен професионален опит в сферата на правораздаването. Завършила е Юридически факултет на СУ "Св.Климент Охридски“ през 1999 година, а след това специализира "Международно право и международни отношения". От 2000 г. е назначена за младши съдия в Окръжен съд - Варна. През следващата година встъпва като съдия в Районен съда - Варна, където работи в наказателно отделение до 2006 г. Кариерното й развитие продължава в Окръжен съд - Варна – административно отделение, в което правораздава до 2008 г., след което е съдия в търговското отделение на съда, а от май 2014 г. е негов ръководител.

Член е на постоянна работната група към КСКНСС на ВСС за мониторинг по приложението на Правилата за оценка на натовареността на съдиите - граждански и търговски дела, както и на постоянната работната група за последващ мониторинг по отношение изпълнението на предложенията за оптимизация на Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС). Съдия Терзийска участва и в работна група към Министерство на правосъдието за изготвяне на законодателни промени в АПК, ГПК и НПК с цел регламентация на видеоконферентните връзки и тяхното използване в съдопроизводството. Част е и от работната група към МП за изготвяне на правна рамка на дейността на т.нар. колекторски дружества и кредитодатели, осъществяващи дейност извън регулацията на БНБ и на дружествата за предоставяне на бързи кредити. Лектор е на семинари за административни ръководители, организирани от НИП на тема "Случайно разпределение на дела. Правила за оценка натовареността на съдиите". През есента на 2021 г. провежда обучения на съдии за работа с ЕИСС, организирани от НИП. Участвала е и като представител на българската съдебна система в многобройни прояви с международен характер, има десетки участия в семинари и обучения в чужбина и в България. Координатор е в Окръжен съд – Варна на множество визити на чуждестранни магистрати, посещавали страната ни в рамките на програмата Европейска мрежа за съдебно обучение EJTN (European Judicial Training Network) за обмен на мнения и опит между представители на органите на съдебната власт.

Съдия Мария Терзийска е завършила Първа езикова гимназия във Варна. Владее свободно английски, френски, руски, немски и италиански език.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Тежка катастрофа в столицата: Момче и момиче са загинали!
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
Почина сливенският митрополит Иоаникий
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: