Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Съдия Светослава Колева от Апелативен съд Варна - лектор в уебинар на ЕМСО
Автор: Пламена Николова 08:47 / 19.02.2021Коментари (0)1320
©
За намирането на баланса между правата на обвиняемия и на жертвата говори съдия Светослава Колева като лектор на уебинара "В обедната почивка" на Европейската мрежа за съдебно обучение, съобщиха от пресслужбата на съда. 

Модератор на форума бе друг съдия от Варненския апелативен съд - Ангелина Лазарова. Над 75 магистрати, адвокати и юристи от поне 17 европейски страни се включиха в онлайн семинара и дискусията след презентацията на съдия Колева. Тя обърна внимание на трудностите при "претеглянето" между интересите на двете страни, като посочи  съдебна практика у нас и в Европа, предвид Хартата на основните права на ЕС, Европейската конвенция за правата на човека и директивите, регулиращи тези теми.

Справедливият процес винаги е резултат от "отмерване" между обществения интерес и интереса на обвиняемия, от гледна точка на защитата на неговите човешки и процесуални права. "Къде в тази конфигурация обаче е жертвата на престъпление?", попита лекторът. Светослава Колева призна, че обичайно съдебните обучения обхващат само правата или на едната, или на другата страна в процеса, но "никой не ни учи как да намираме баланса между двете едновременно".

"Като практикуващ наказателен съдия трябва да виждам пресечните точки в защита на правата на обвиняемия и на жертвата – независимо дали пострадалият встъпва като страна в процеса или е само свидетел". На плещите на съдията е преценката чие право има превес във всеки конкретен случай и в каква степен. По всяко едно дело той трябва да приложи съответния закон, но не само – нужно е да отчете къде се пресичат правата на двете страни, да съобрази правните норми в националното, европейското и международното право.

Наказателното право е отношение между държавата и нарушителя, в което обаче жертвата няма само "поддържаща роля" като подател на сигнал в полицията или задължено да дава показания лице. През 90-те години на миналия век започна да си проправя път ново разбиране за жертвата: затова, че насилието нарушава човешките права и това дава право на пострадалия да търси обезщетение не само като парична компенсация, но и преследване на нарушителя. Потърпевшият вече не просто моли за помощ, а изисква държавата да поеме отговорност. "Трябва да намираме начини да провеждаме процеса по такъв начин, че освен справедлив, той да защитава жертвата в бъдеще", каза съдия Колева пред онлайн аудиторията. Жертвите на насилие имат поне две права: на справедливост и на закрила от нови посегателства. "Правото на защита на подсъдимия или обвиняемия и правото на предпазване на жертвата от вторична виктимизация са двете страни на една монета, наречена "справедлив процес".

Изразът "Престъплението е зло срещу обществото" показва, че наказателното право се отнася не само до конкретната жертва, но и до правата на всички членове на обществото, които имат същите права като тази жертва и този престъпник. "Затова наказателното право никога не е частен случай".








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: