Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Съдия от Апелативен съд – Варна с лекция за връзката на изкуственият интелект и правораздаването
Автор: Пламена Николова 17:12 / 30.03.2020Коментари (0)4457
©
Може ли и как изкуственият интелект да се използва успешно в правораздаването? Съдия Ангелина Лазарова от Апелативен съд – Варна беше лектор по тази тема в дистанционно обучение на Националния институт на правосъдието. Интересът на съдия Лазарова към тази проблематика е от около две години, но постоянно се задълбочава и тя проучва разнообразни източници от цял свят. Сега има желание да предаде опита и наученото на колегите си, съобщават от пресцентъра на институцията.

"Разбираемо е, че смесваме технологии, иновации, изкуствен интелект, живеем в динамиката на съвременното общество и Гугъл ни казва дори как се "усеща“ температурата навън. Вече никой не чете хартиените бюлетини с практика на Върховния съд, всичко е онлайн“, казва лекторът.

Тя ясно си спомня недалечните години, когато съдиите пишеха протоколите, решенията и присъдите си на пишещи машини. А днес се питаме "какво би се получило, ако съберем една съвременна наука с една практикувана от хилядолетия дейност?“

Един от примерите за успешното им съчетаване е Китай. От 2017г. в азиатската страна има интернет съдилища, които работят на принципа на видеоконференцията, като процесът се води от съдия. Върховният съд на Китай приема, че блокчейните могат да установят автентичност на доказателствата.

Макар все още да "прохождаме“ в тази сфера, у нас също се прилагат елементи на изкуствения интелект. В ежедневието си ползваме правно-информационни системи при търсене и анализ на съдебна практика. Съдия Лазарова е проследила броя дела по чл. 116 от НК /убийство/ до сега. Установила е, че решенията от 2004г. са 59, от 2008г. – 217, а от 2017г. – 668.

В Съединените щати много адвокатски кантори използват инструменти на изкуствения интелект. Различни са приложенията за оценка на риска, ползвани от съдилищата. Една от фирмите, ползващи ИИ при търсенето и анализа на съдебна практика в САЩ, например дава възможност при дела за мерки за неотклонение – евентуално определяне на гаранция; при определяне размера на наказанията; при предсрочно освобождаване - дали едно лице да бъде освободено или не. Така съдиите вземат предвид оценка на риска, постигната от ИИ. Но изследване за прилагането е установило проявата на предразсъдъци от изкуствения интелект: шансовете афро-американец да бъде задържан и да му бъде наложено по-високо наказание са два пъти по-големи от тези за представителите на бялата раса. А именно те, белите, по-често имат рецидивни прояви – след освобождаването си в два пъти повече случаи извършват ново престъпление.

В Латвия пък използват друг модел. При управлението на ресурсите, необходими за успешното функциониране на съдебната система – инструменти на изкуствения интелект могат да установят обективни данни за движението на делата, натоварването на отделните звена и да предложат необходими промени.

В областта на наказателното право възможни приложения са насочени към органите на разследването – лицево и речево разпознаване, установяване на подозрителни финансови потоци – при съпоставка с данни от видео и банково наблюдение. Изключително богат опит е натрупан с приложенията по оценка на риска от извършване на престъпление.

У нас, основно при изпълнение на наказанията лишаване от свобода на осъденото лице се изготвя оценка на риска, която е от значение при формиране на изводите за настъпването на поправяне и превъзпитаване. Тя има ключово значение при решения за условно предсрочно освобождаване. Усъвършенстването на подобно изследване за личността, с помощта на инструмент на изкуствения интелект, би предоставило по-голяма обективност и изчерпателност на оценката.

Наблюдавайки различни приложения, тенденции и рискове за нарушаване на правата и свободите на човека, Съветът на Европа изследва влиянието на компютърните науки върху съдебните системи. Опитът вече е обобщен, очертани са проблемите и се създават гаранции за етичните стандарти при прилагане на изкуствен интелект. Съществен напредък е изготвянето на Етична харта за прилагане на ИИ в съдебните системи и средата им.

Ето защо е изключително важен балансът между интелектуалната собственост на някои методи за обработка /правата на разработилите приложенията/ и интересите на правосъдието: необходимостта от прозрачност, безпристрастност, справедливост и интелектуална цялост, когато използваните инструменти могат да имат правни последици и да засегнат живота на хората, заключава Ангелина Лазарова. Затова е нужно изграждането на надеждни механизми за съвместимост на инструментите на изкуствения интелект с правата и свободите на гражданите, но и със стандартите на правораздаване в ЕС.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
49-ото Народно събрание
Закупуване на самолети F-16
Бюджет 2024
Природни стихии
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: