Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Съдът на Европейския съюз образува две дела, "тръгнали" от Варна
Автор: Екип Varna24.bg 08:42 / 07.03.2024Коментари (0)2474
©
Две дела са образувани в Съда на Европейския съюз в Люксембург, "тръгнали“ от Варна. Това става ясно от отчета на Административния съд в морския град за изминалата година.

В доклада се отчита, че през 2023 г. има отправени преюдициални запитвания по две дела от Административен съд – Варна до Съда на Европейския съюз в Люксембург, като в резултат са образувани две дела в Съда на ЕС.

Преюдициалното запитване е искане, отправено от юрисдикция на държава членка на Европейския съюз до Съда на Европейския съюз, за: тълкуване на Договора за функциониране на Европейския съюз, тълкуване и произнасяне по валидността на актовете на институциите, органите, службите или агенциите на Съюза, когато това е от значение за правилното решаване на повдигнат пред юрисдикцията на държава членка въпрос.

Преюдициалното запитване е инструментът, с който се слага начало на производството по постановяване на преюдициално заключение. Това производство се развива пред Съда на Европейския съюз и завършва с акт на Съда на Европейския съюз, с който той дава отговор на отправеното запитване или го отклонява поради недопустимост или липса на компетентност.

На общото събрание вреча на съдиите при Административен съд - Варна бе представен и обсъден Доклад на председателя за дейността на съда през 2023 г. Гости бяха г-жа Атанаска Дишева – член на Висшия съдебен съвет, г-н Георги Чолаков – председател на Върховния административен съд, г-жа Мариника Чернева - зам. председател на ВАС и ръководител на Първа колегия, г-жа Ванухи Аракелян – председател на Апелативен съд – Варна, г-н Марин Маринов – председател на Окръжен съд – Варна, г-жа Магдалена Давидова – Янева – председател на Районен съд - Варна и г-жа Десислава Стоева – съдия във ВАС.

В доклада си председателят на съда – г-жа Елена Янакиева, отбеляза, че през изминалата отчетна година, има възходящата градация и е постигнат изключително висок процент на необжалвани съдебни актове от подлежащите на обжалване, постановени от магистратите в Административен съд – Варна, което е отличен атестат за работата им. От подлежащите на обжалване 1346 съдебни акта, поставени през отчетния период, необжалвани към 31.12.2023 г. са 767 съдебни акта. В доклада се отбелязва, че причините за необжалване на актовете, които подлежат на обжалване, са в доброто изграждане на мотивите, обусловили крайния съдебен акт. Тази взаимна обвързаност убеждава страните в законосъобразността и правилността на съдебния акт, с който производството приключва, очевидно и за страната по спора, за която актът е неблагоприятен.

През отчетния период съдиите при Административен съд – Варна са работили при умерена, нормална натовареност, според броя на постъпилите дела. Същевременно, по материя, десет от съдиите са работили в условията на висока натовареност. В доклада се отбелязва, че в действителност именно това съблюдаване на натовареността отразява и изчислява в максимално дълбока степен положения от съдиите труд по изпълнение на преките им задължения по съдопроизводство. Отчита се, че през 2023 г. в съда са постъпили общо 2897 броя дела, които са със 134 броя по-малко от постъпилите през 2022 г. – 3031 бр. дела или 4,42% по-малко от 2022 г. Постъпилите първоинстанционни дела са 1808 броя, а постъпилите касационни дела - 1089 броя.

Разгледани през отчетния период са общо 3730 броя дела, които са с 45 броя по-малко от разгледаните през 2022 г. – 3775 дела и със 115 броя повече от разгледаните през 2021 г. - 3615 броя дела. Разгледаните първоинстанционни дела са 2454 броя, които са с 1 брой повече от разгледаните през 2022 г. - 2453 първоинстанционни дела и с 14 броя повече от разгледаните през 2021 г. - 2440 броя. Разгледаните 1276 броя касационни дела са с 46 броя по-малко от разгледаните 1322 броя касационни дела през 2022 г. и със 101 броя повече от разгледаните през 2021 г. – 1175 броя касационни дела.

От разгледаните през периода 3730 броя дела са свършени общо 2985 броя дела или 80,03% от делата. Този показател, който съставлява повече от три четвърти от разгледаните дела, е основание да се даде много добра оценка за работата на магистратите по отношение броя на свършените дела. Свършените през отчетния период общо 2985 дела в Административен съд – Варна са с 43 броя повече от свършените през 2022 г. – 2942 броя или 1,46% повече свършени дела. За един месец средно от съдия са свършени по 10,22 дела при 10,08 дела за 2022 г. и 9,54 дела за 2021 г.

В началото на 2023 г. Административен съд – Варна беше определен за пилотен съд за въвеждане на Единната деловодна информационна система (ЕДИС) като водеща съдебно-деловодна система на съда. Всички съдии и съдебни служители от Административен съд – Варна са регистрирани като потребители на ЕДИС и използват вградените в нея функционалности за изпълнение на служебните си задължения.

В заключение председателят на съда – г-жа Елена Янакиева, дава много добра оценка за работата на съда, представляваща съвкупност от административна и съдопроизводствена дейност и изказва благодарност на всички съдии и съдебни служители за проявения през 2023 г. професионализъм, всеотдайност и енергия при изпълнение на възложените от закона функции.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Бум на коклюш в България
Преброяване на населението 2021 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: