Съдът на Европейския съюз образува две дела, "тръгнали" от Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:42 / 07.03.2024
2481
Две дела са образувани в Съда на Европейския съюз в Люксембург, "тръгнали“ от Варна. Това става ясно от отчета на Административния съд в морския град за изминалата година.

В доклада се отчита, че през 2023 г. има отправени преюдициални запитвания по две дела от Административен съд – Варна до Съда на Европейския съюз в Люксембург, като в резултат са образувани две дела в Съда на ЕС.

Преюдициалното запитване е искане, отправено от юрисдикция на държава членка на Европейския съюз до Съда на Европейския съюз, за: тълкуване на Договора за функциониране на Европейския съюз, тълкуване и произнасяне по валидността на актовете на институциите, органите, службите или агенциите на Съюза, когато това е от значение за правилното решаване на повдигнат пред юрисдикцията на държава членка въпрос.

Преюдициалното запитване е инструментът, с който се слага начало на производството по постановяване на преюдициално заключение. Това производство се развива пред Съда на Европейския съюз и завършва с акт на Съда на Европейския съюз, с който той дава отговор на отправеното запитване или го отклонява поради недопустимост или липса на компетентност.

На общото събрание вреча на съдиите при Административен съд - Варна бе представен и обсъден Доклад на председателя за дейността на съда през 2023 г. Гости бяха г-жа Атанаска Дишева – член на Висшия съдебен съвет, г-н Георги Чолаков – председател на Върховния административен съд, г-жа Мариника Чернева - зам. председател на ВАС и ръководител на Първа колегия, г-жа Ванухи Аракелян – председател на Апелативен съд – Варна, г-н Марин Маринов – председател на Окръжен съд – Варна, г-жа Магдалена Давидова – Янева – председател на Районен съд - Варна и г-жа Десислава Стоева – съдия във ВАС.

В доклада си председателят на съда – г-жа Елена Янакиева, отбеляза, че през изминалата отчетна година, има възходящата градация и е постигнат изключително висок процент на необжалвани съдебни актове от подлежащите на обжалване, постановени от магистратите в Административен съд – Варна, което е отличен атестат за работата им. От подлежащите на обжалване 1346 съдебни акта, поставени през отчетния период, необжалвани към 31.12.2023 г. са 767 съдебни акта. В доклада се отбелязва, че причините за необжалване на актовете, които подлежат на обжалване, са в доброто изграждане на мотивите, обусловили крайния съдебен акт. Тази взаимна обвързаност убеждава страните в законосъобразността и правилността на съдебния акт, с който производството приключва, очевидно и за страната по спора, за която актът е неблагоприятен.

През отчетния период съдиите при Административен съд – Варна са работили при умерена, нормална натовареност, според броя на постъпилите дела. Същевременно, по материя, десет от съдиите са работили в условията на висока натовареност. В доклада се отбелязва, че в действителност именно това съблюдаване на натовареността отразява и изчислява в максимално дълбока степен положения от съдиите труд по изпълнение на преките им задължения по съдопроизводство. Отчита се, че през 2023 г. в съда са постъпили общо 2897 броя дела, които са със 134 броя по-малко от постъпилите през 2022 г. – 3031 бр. дела или 4,42% по-малко от 2022 г. Постъпилите първоинстанционни дела са 1808 броя, а постъпилите касационни дела - 1089 броя.

Разгледани през отчетния период са общо 3730 броя дела, които са с 45 броя по-малко от разгледаните през 2022 г. – 3775 дела и със 115 броя повече от разгледаните през 2021 г. - 3615 броя дела. Разгледаните първоинстанционни дела са 2454 броя, които са с 1 брой повече от разгледаните през 2022 г. - 2453 първоинстанционни дела и с 14 броя повече от разгледаните през 2021 г. - 2440 броя. Разгледаните 1276 броя касационни дела са с 46 броя по-малко от разгледаните 1322 броя касационни дела през 2022 г. и със 101 броя повече от разгледаните през 2021 г. – 1175 броя касационни дела.

От разгледаните през периода 3730 броя дела са свършени общо 2985 броя дела или 80,03% от делата. Този показател, който съставлява повече от три четвърти от разгледаните дела, е основание да се даде много добра оценка за работата на магистратите по отношение броя на свършените дела. Свършените през отчетния период общо 2985 дела в Административен съд – Варна са с 43 броя повече от свършените през 2022 г. – 2942 броя или 1,46% повече свършени дела. За един месец средно от съдия са свършени по 10,22 дела при 10,08 дела за 2022 г. и 9,54 дела за 2021 г.

В началото на 2023 г. Административен съд – Варна беше определен за пилотен съд за въвеждане на Единната деловодна информационна система (ЕДИС) като водеща съдебно-деловодна система на съда. Всички съдии и съдебни служители от Административен съд – Варна са регистрирани като потребители на ЕДИС и използват вградените в нея функционалности за изпълнение на служебните си задължения.

В заключение председателят на съда – г-жа Елена Янакиева, дава много добра оценка за работата на съда, представляваща съвкупност от административна и съдопроизводствена дейност и изказва благодарност на всички съдии и съдебни служители за проявения през 2023 г. професионализъм, всеотдайност и енергия при изпълнение на възложените от закона функции.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Вижте първи кадри на колата-убиец от Варна
След тежкия инцидент във Варна: Пробите за алкохол и наркотици на...
Очевидец: Удареният пешеходец изхвърча и падна в дерето, а върху ...
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Във Варна строителният бранш се срещна с кандидати за депутати на...
Корабът, който блъсна друг плавателен съд край Румъния, пристигна...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).